A jogász válaszol

2022.10.23. 13:00

A közjegyzői előzetes bizonyítás

Az eljárás azért lehet fontos a kérelmezőnek, mert bizonyítékokat szerezhet be egy későbbi eljárás esetére, vagy éppen egy szükségtelen eljárást előzhet meg vele.

duol.hu

Fotó: Shutterstock

Az előzetes bizonyítás nem kötelező. Meghatározott feltételek esetén az érintett maga kezdeményezheti az illetékes közjegyzőnél a lefolytatását. 
Az előzetes bizonyítás per­előkészítő, pergyorsító és per­elhárító funkcióval egyaránt rendelkezik. Eredményeként születhet szakértői vélemény, amely ugyanolyan bizonyítási eszköz, mint a perben kirendelt szakértő véleménye. Másrészt szemléről vagy tanúkihallgatásról készült jegyzőkönyv, amely közokiratként bizonyítja a benne foglalt intézkedés, nyilatkozat megtételét, az általa tanúsított adatok és tények valóságát. 
Előzetes bizonyításnak akkor van helye, ha valószínűsíthetően a későbbiekben a bizonyítás nem vagy csak jelentős nehézséggel lenne lefolytatható. Ilyen eset például, ha olyan állapotot, tényt kell rögzíteni, ami valószínűsíthetően megszűnne, mire a perbeli bizonyítási eljárásra sor kerülne. 
Lehetőség van közjegyző előtti előzetes bizonyításra akkor is, ha a kérelmezőnek a bizonyíték beszerzéséhez jogi érdeke fűződik, különösen, ha jelentős tény vagy állapot megállapításához van szükség a bizonyításra. Az előzetes bizonyításra vonatkozó kérelmet a közjegyzőnél lehet előterjeszteni írásban, elektronikus úton, vagy a közjegyző előtt jegyzőkönyvbe mondva. A kérelemben ismertetni kell a bizonyítani kívánt tényeket és az azokra vonatkozó bizonyítékokat, továbbá a kérelmezőnek valószínűsítenie kell azon körülmények fennállását, amelyeknek alapján előzetes bizonyításnak helye van. Ha az eljárás lefolytatásához igazságügyi szakértő kirendelése szükséges, akkor a kérelmezőnek kérnie kell szakértő kirendelését. A kérelemben meg kell jelölni az ellenfél nevét és lakóhelyét (székhelyét), ha pedig az ellenfél ismeretlen, ennek okát. Az eljárás díjköteles, a közjegyzőt munkadíj és költségtérítés is megilleti. 

Dr. Unger Zsolt
ügyvéd


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában