Dunaújváros

2022.07.01. 15:43

Spányi püspök áldja meg a kilencedik nagy ablakot

Július 2-án, Sarlós Boldog­asszony ünnepén, a délután 4 órára áthelyezett szombati szentmisét a megyés püspök celebrálja majd. Spányi Antal főpásztor ezen a Mária-ünnepen áldja meg a nagytemplom most elkészült kilencedik, egyben utolsó nagy méretű ólomüveg ablakát, amellyel befejeződött a szentély és a hajó részleges megújítása, a belső szakrális tér barátságosabbá tétele – tájékoztatta szerkesztőségünket Baltási Nándor.

Brousil Csaba

20200605 Krisztus Király templom ablakainak felújítás Dunaújváros

Fotó: Laczkó Izabella

A plébános atya korábban ezt nyilatkozta lapunknak az ólomüveg ablakokkal kapcsolatban: „Az építés után itt maradtak ezek a hatalmas ablakok, amelyekbe először „fehér”, majd sárga katedrál­üvegeket tettek. Ez a kilenc ablak azontúl, hogy összegyűjtötte nyáron a meleget, sárga fénnyel terítette be a teret. Két évvel ezelőtt fogalmazódott meg bennem, hogy jó lenne ólomüvegre cserélni, hogy valamilyen műalkotás kerüljön az ablakokba.” A szándék meghirdetését követően két héten belül összegyűltek az adományok, amelyekből az első három ablak elkészülhetett. 

Először a szentély ólomüveg ablakai készültek el a Krisztus király-főtemplomban Fotók: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Ezeket aztán Spányi Antal megyés püspök meg is áldotta. Már ekkorra elkészültek a további ablakok tervei, közülük a főtemplom jobb oldali hajójának három ablaka következett. Elsőként a középső, a Golgota készült el. A másik két ablak közül az egyik Szent László király ablaka lett, a másik pedig Szent Pantaleont, Dunapentele névadó szentjét ábrázolja. 2021 augusztusára elkészült a bal oldali hajóban újabb két üvegablak. Ekkor a megyés püspök ismét eljött, és megáldotta az előző látogatása óta elkészült öt új, nagy méretű ólomüveg ablakot. Időközben szintén adományokból elkészülhetett a nagy szentély és hajóablakok között található kisebb nyílás ólomüvegezése is, ez Szent Borbálát ábrázolja. Ennek létrejöttét az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesülés kezdeményezte és finanszírozta. 

Szent István, Szent Imre, Szent Gellért és Boldog Gizella képei

Most pedig arról a jó hírről számolhatunk be, hogy a bal oldali hajóban is teljes az üveges díszítés: mind a 9 nagy méretű ablakba színes ólomüvegezés került. Ezt a kilencediket áldja meg Spányi Antal megyés püspök a szombat délutáni szentmisén. Baltási Nándor lapunknak elmondta, hogy erre a felületre XX. századi szentek és szent életű emberek ábrázolása került: Prohászka Ottokár, Kaszap István, Mindszenty József, Márton Áron és Bódi Mária Magdolna alakjai. Prohászka és Kaszab Fejér megyéhez köthető, Mindszenty József prímás esztergomi érsek mindenki számára ismert, Márton Áron a magyarság hitvallója, Bódi Mária Magdolna pedig a szocializmus vértanúja volt. 

Baltási Nándor plébános

Ahogy az összes többi nagy üvegablakot, így a kilencediket is Bráda Tibor Munkácsy-díjas festő- és üvegművész készítette. Az alkotómunkában részt vett a családja és Mátéffy Balázs is. Meg kell még említeni dr. Prokopp Mária Széchenyi-díjas művészettörténész, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia Művészettörténeti Bizottsága tagjának nevét, aki Brádát javasolta a művek elkészítésére, illetve végigkísérte az egész alkotási folyamatot. A szombati püspöki misén ő is jelen lesz majd. 
Tekintettel a délutáni szentmisére, az aznapi szokásos szombat esti, 6 órai szentmise elmarad. 
 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában