Elismerés

2022.07.12. 17:30

Kiérdemelték a Mezőfalváért kitüntetéseket a díjazottak

A közelmúltban rendezték meg a mezőfalvi testvértelepülési találkozót. Az elnevezésben megemlegetett külföldiek közül ezúttal a kisújfalubeliek érkeztek meg. Mindkét település lakói érdeklődéssel figyelték a helyi önkormányzat által kitüntetettek bemutatását.

Balogh Tamás

Mezőfalva - Móricz Csaba Lórántné, a Német Nemzetiségi Önkormányzat képviselője a Mezőfalva közösségéért végzett kitartó, elkötelezett és odaadó munkájáért kapta meg a Mezőfalváért kitüntetést. Bár az 1998-ban alakult szervezet a német nemzetiség helyi gyökereinek, a múltjának és a hagyományainak a felélesztésére helyezi feladatai középpontját, az egész település élvezheti a munkájuk gyümölcsét. 
Móricz Csabáné Anna megjelenése és aktivitása nyomán mindenki hitetlenkedve hallaná, hogy már nyugalomba vonult. A Mezőfalvi Német Nemzetiségi Önkormányzatban szinte hivatásaként végzett közösségi, az ének- és tánckarban végzett munkájától azonban szerencsére nem vált meg. 

Pupp Viktória, Farkas János, Szabó Istvánné Weingertner Erika, Móricz Csaba Lórántné Fotók: Balogh Tamás

– A díj átadása után nagyon sokan gratuláltak nekem, boldog vagyok miatta, és nagyon remélem, őszintén mondták azt, hogy megérdemeltem ezt az elismerést! Azt is kérdezik, hogy ennyi volt, abbahagynám? Az itteni tevékenységeim egyikét sem. A pályázati munka egy komoly kihívás, az énekkarban és a táncegyüttesben végzett munka pedig másfajta boldogsággal ajándékoz meg! Tennivalónk mindig bőven akad. Szerencsére a Molnárné Troppert Máriával és a Reinicz Anitával közösen végzett munkánk során elég sok pályázatot nyertünk meg. Azt szeretnénk, ha minél több forrást találnánk a faluban végzendő munkáink megvalósítására. 
– A legutóbbi szép eredményeink közé sorolhatjuk a korábban elvégzett, négy út menti kőkereszt felújítását. Az egyikhez hetente kijárok, hogy körbekaszáljam, hiszen a vállalásunkban bent van, hogy azokat öt éven keresztül rendben kell tartanunk. Mindegyikről tudjuk, hogy anno melyik sváb család állítatta azokat, és mi még akkor is szeretnénk megőrizni az emléküket, ha már a leszármazottaik sem élnek közöttünk. 
– A következő ütemben végeztük el a kápolna felújítását, amiért szintén sok elismerő szót kaptunk az itt lakóktól. Ez után a közös büszkeségünkre, a Mezőfalvi Sváb Tájházra koncentráltunk. Annak is eljött az ideje, hiszen a szép nádtetős épületre nem lehetett ereszcsatornát szerelni, ezért a csapadékvíz miatt a falak elvizesedtek. A megmentéséért a felújítása mellett döntöttünk. A munkánk eredménnyel járt, a vizet elvezetjük és remélhetőleg még hosszú ideig biztonságosan fog állni az épület. 

Farkas János Mezőfalva nagyközség fejlődéséért és a hírnevét előmozdító többéves szakmai és közösségi munkájáért kapta a kitüntetést

Szabadidőben ingyenesen végzett szolgálat 
Ez a polgárőrök nemes vállalása, amit elsősorban az ország közrendje és közbiztonsága, a határőrizet, a környezet- és természetvédelem, a veszélyhelyzetek megelőzésében és kezelésében, a társadalmi bűnmegelőzésben való részvételt jelenti. 
Farkas János Mezőfalva nagyközség fejlődéséért és a hírnevét előmozdító többéves szakmai és közösségi munkájáért kapta meg a Mezőfalváért kitüntetést. Helyi lakosként és polgárőrként is rengeteget dolgozott a település közbiztonságáért. 
– Szeretetből és meggyőződésből csinálom ezt a polgárőrséget. Azt gondolom, hogy a magam szerény eszközeivel segítenem kell a társadalomnak a bűnmegelőzésben. Meg is teszem, ami rajtam múlik.Gyakran az is elég, ha megállok valahol az autónkkal, és máris tudják a közlekedők, hogy hogyan kell a szabályokat betartani. Reggelenként az iskolaudvarra kanyarodok, hogy biztonságot adjak a gyermekek számára. A pandémia alatt másfél évig, hétfőn, szerdán és pénteken az orvosi rendelő elé álltam, hogy a vérvételes laboros hölgyet vigyem Dunaújvárosba. Ezek lehetséges, hogy monoton dolgoknak tűnnek, de amit szeretetből csinál az ember, azt nem lehet megunni. Én is szívesen csinálom. 


Megkérdeztük Farkas Jánost, hogy vajon meddig lehet ezt az önkéntes munkát csinálni? 
– Gondolom, hogy azt mindenki tudja: mi, a testület tagjai, a szervezeten belüli feladatainkat önkéntesen és ingyenesen végezzük, és nem is várunk érte ellenszolgáltatást. Most viszont nagyon jóleső érzés volt, hogy megköszönte az önkormányzat a munkámat. Úgy érzem, hogy bár a hatvankilencet már betöltöttem, a polgárőrségből még nem akarok nyugdíjba menni. Amíg az erőm engedi, elvégzem az ottani feladataimat is. Azt akarom, hogy a családom tagjai büszkén nézzenek az apjukra, a nagy- és a dédpapára! 
 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában