Dunaújváros

2022.07.14. 07:00

„Érdemes előre gondolkodni, megtervezni a beruházást”

A globális felmelegedés biztos piacot generál a klímaberendezések terén: a hűvös helyiségre vágyók beszereltetik.

Szabó Szabolcs

Érdemes minőségi berendezést és elismert szakembereket választani

Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Dunaújváros - Nyakunkon az újabb hőhullám, bizonyára dübörög a főszezon a klímásoknál – említjük meg Vizsy Dávidnak, a dunaújvárosi Nyílászáró és Klímacentrum vezetőjének, akivel némi múltidézéssel kezdtük a beszélgetést: – Az elmúlt tizenöt évben a klímatechnika terén is hatalmas fejlődés zajlott le. A mai gépeket már gyakorlatilag össze sem lehet hasonlítani a korábbiakkal. A fenntarthatóság jegyében a fejlesztők fő célja a hatékonyság növelése, azaz: minél kisebb energiaráfordítással működjenek az eszközök, kevesebb hűtőközeg felhasználásával, és a minőségi klímaberendezések élettartama is nőtt. 

Ajánlott előre tervezni – a szezonban minimum egy hónapot kell várni a beszerelésre  Fotók: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

 

A fogyasztói igények is változtak. Itt is megjelent az energiatakarékosság, emellett ma már sokan tartanak attól, hogy a külső körülmények miatt nem érkezik majd elég gáz az országba, így a lakóingatlanok fűtését is klímával szeretnénk biztonságosan, hosszú távon megoldani – mondta el Vizsy Dávid, akit arról is kérdeztünk, mennyit kell várakoznunk, ha egy kánikulai napon úgy döntünk, nem bírjuk tovább, ide nekünk a vágyott klímát. – Ez természetesen cégenként változó. Mi most egy hónapos határidővel dolgozunk, de igyekszünk minél gyorsabban teljesíteni a megrendeléseket. A vásárlók nagy csoportja azonban jóval tudatosabban gondolkodik, és előre tervez, már január-februárban eldönti, hogy milyen klímát szeretne nyárra. A felpörgött infláció természetesen itt is érezteti hatását, az utóbbi időszakban az alkatrészek ára jelentősen megemelkedett. Korábban egyes termékeknél tapasztalható volt ellátási hiány, ezt a beszállítóinkkal egyeztetve, tudatos tervezéssel sikerült orvosolni. 

Indul a nap – érkeznek a beszerelendő egységek


Azaz, aki klímát szeretne, az talál. Kérdés, a laikus mi alapján válasszon: – A kínálat bőséges, ám a vásárlás előtt érdemes tájékozódni, szakember tanácsát, véleményét kikérni. Mi minden megrendelés előtt végzünk egy helyszíni felmérést, meghallgatva a megrendelő igényeit és lehetőségeit, teszünk egy ajánlatot. A reális piaci árnál jóval olcsóbb, gyakorlatilag ismeretlen gyártótól származó klímáktól én óvnám a vásárlókat. Lehet, ami most megtakarításnak tűnik, abból rövid távon ráfizetés lehet, és egy-két év múlva ki is lehet dobni a berendezést, mert javíthatatlan, vagy a gyártó felszívódott és nem elérhető a szükséges alkatrész. 

A másik a hiteles kivitelező megválasztása. Kis túlzással, mostanában mindenki megpróbálkozik a klímaszereléssel – megfelelő szaktudás nélkül. A mi családi vállalkozásunk már 16 éve van a szakmában, láttunk már egy-két érdekes esetet. Szóval, ajánlott körültekintően dönteni, érdemes megnézni a cégek korábbi referenciáit is – ajánlja Vizsy Dávid, aki a jövővel kapcsolatban így nyilatkozott: – A globális klímaváltozás hatásai térségünket is elérték már. Az új építésű közösségi intézményeknél is elvárás már, hogy legyen szabályozható a belső hőmérséklet. A magáningatlanok esetében sem történik másként. További fejlődést várok. Kevesebb energiával, hatékonyabban üzemelő berendezéseket. A szakmának viszont egyre komplexebb kihívásokra kell felkészülnie. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában