Nagyvenyimet kivéve saját kutakból biztosítják az ellátást

2022.07.09. 13:00

Biztonságos a falvak vízellátása

Az aszályos időszak alaposan megviseli a települések vízellátó rendszereit. Ahogy a közelmúlt média tudósításaiból olvashattuk, több településen komoly gondot okozott a megfelelő vízellátás.

Horváth László

A víz éltető elemünk. Különösen fontos takarékoskodni vele és vigyázni rá! Orsós Janka, Gréta és Zsanett a mezőfalvi szökőkútnál.

Egyes városokban, falvakban öntözési, kocsimosási és medencefeltöltési korlátozásokat is bevezettek az önkormányzatok. Körképünkben a Dunaújváros környéki községekben Mezőfalván, Baracson, Kisapostagon és Nagyvenyimen érdeklődtünk, mennyire biztosított a vízellátás, illetve kell-e számítani korlátozásokra?

- Mezőfalva, Márok Csaba polgármester: A község saját víznyerő kutakkal rendelkezik, így teljesen biztosított a település vízellátása. Gondról, problémáról a szolgáltató nem jelzett, ezért korlátozásra sem kell számítani a lakosságnak. A takarékoskodás azonban mindig szem előtt tartandó, nem csak az anyagiak miatt, hanem a természet forrásainak kímélése miatt is. A vízre, a vízlelőhelyek tisztaságára mindenképpen figyelnünk kell, hiszen víz nélkül aligha létezhetnénk.

A vidéki településeken még működnek a közkutak, ahol vizet vételezhetnek a nehéz helyzetben lévők

- Baracs, Várai Róbert polgármester: Szerencsére nincs ilyen gondunk. Van öt kutunk, amellyel biztonságosan el tudjuk látni a települést. Ráadásul az ötből az egyik még tartalékként is szerepel, hogy ha szükség lenne rá. Tehát a megnövekedett nyári fogyasztás sem okoz különösebb gondot. Vannak azonban Baracsnak olyan külterületi részei, mint a Duna-parti részek, ahol ugyan vezetékes vízellátás nincs, de a saját kutak vízhozam csökkenése, vagy kiszáradása már okozhatnak az ott élőknek problémát. Megoldást erre is kínál Baracs. Templomos és Apátszállás ma is működő közkútjainál vételezhetnek vizet az érintett terület lakosai. Az egyik ilyen közkút például a Vezér parkban található. A jó vízellátás mellett Baracson sem lehet megfeledkezni az aszályos időszakról és a spórolásról. Mi is arra kérjük a lakosokat, hogy a parkok locsolására, medencefeltöltésre, vagy a gépkocsik mosására ne az ivóvizet használják! Akiknek van, a saját kutakból ezek megoldhatóak.

- Nagyvenyim, Vargáné Kaiser Katalin, polgármester: Nincs különösebb korlátozás. Dunaújváros felől az eddig megszokott módon ugyanolyan mennyiségben és nyomáson kapjuk a vizet a parti szűrésű csápos kutakból.

Egy pohár tiszta víz - sokan nem is gondolják mekkora kincs!

- Kisapostag, Nagy Attila polgármester: Saját kútjaink vannak nekünk is, így biztonságos és megfelelő a település vízellátása. Szerencsénkre az aszályos időszak sem okoz gondokat. A Duna-parti részen élők, akik egyébként Baracs közigazgatási területéhez tartoznak, szintén saját kúttal rendelkeznek. Amennyiben valaki erről a területről jelentkezik ellátási problémával, természetesen azt is tudjuk segíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában