Dunaújváros

2022.06.16. 07:00

Vigyázzunk a magunk és mások épségére!

Zebrán ütöttek el egy gyalogost az Építők útján szerdán reggel. Szerencsére nem történt tragédia, ám ez az eset is megerősíti a rend­őrség jelenleg is zajló baleset-megelőzési akciójának fontosságát.

Molnár Emese

Nem csak a járművezetői szabálysértéseket tárják fel, az ellenőrzés során a gyalogosokra is fókuszálnak Fotó: LI

Fotó: LI

Az országos akció június 14–16. között zajlik, nálunk is tartanak ellenőrzéseket

Lapunk megkeresésére a Fejér Megyei Rend­őr-főkapitányság kommunikációs szolgálata a következőképpen számolt be a szerdai balesetről: személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt június 15-én 7 óra 20 perc körül Dunaújvárosban, az Építők útján. A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján egy Suzuki típusú gépjármű vezetője a Szórád Márton út felől a Vasmű út irányába közlekedett, amikor az Építők útja egyik kijelölt gyalogos-átkelőhelyéhez érve elütött egy 37 éves nőt. A sértett a baleset következtében megsérült, az eset körülményeit a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság vizsgálja. 
Sajnos a közlekedésben mindig benne van a baleset kockázata, jól tudjuk, hogy hiába rutinos egy sofőr, egy pillanat alatt megtörténhet a baj. A rend­őrség rendszeresen szervez különféle baleset-megelőzési kampányokat, illetve ellenőrzési akciókat annak érdekében, hogy felhívják a figyelmet a szabályok betartására. Az Országos Rend­őr-főkapitányság Országos Baleset-­megelőzési Bizottsága Zebra terv néven indította el a gyalogosbalesetek elkerülését célzó kampányát. A háromnapos akció június 14–16. között zajlik hazánkban, amelynek során fokozott közúti ellenőrzésekre számíthatnak a járművezetők. 
Városunkban is csatlakoztak a kampányhoz az egyenruhások. Németh Miklós alezredes, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője elmondta, mivel nálunk gyakorta előfordul, hogy bizony a gyalogosok sem a kijelölt gyalogátkelőhelyeken mennek át az úttesten (ezzel saját magukat is veszélybe sodorva), ezért a helyi ellen­őrzés során az ilyen szabálysértésekre is fókuszáltak. 
Az akció alatt egyrészt az egyenruhás kollégáik intézkednek a feltárt szabálysértéseknél, másrészt kamerával felszerelt civil ruhás rendőröket is bevetnek, illetve a térfigyelő kamerarendszer operátorai is igyekeznek kiszűrni a szabálytalankodókat. 
Több esetben kellett intézkedniük már a kampány első napján: volt olyan autós, aki nem adott elsőbbséget a gyalogosnak a gyalogátkelőn; volt, aki úgy haladt át a kereszteződésben, hogy a közlekedési lámpa már pirosra váltott; és olyan gyalogost is kiszűrtek, aki tiltott helyen ment át az úttesten. A zebrán való átkelés esetén is figyelniük kell a gyalogosoknak. Nem léphetnek le váratlanul az úttestre, és kötelesek a legrövidebb úton átmenni. Nem tehetnek olyat, amellyel zavarják vagy megtévesztik a járművezetőket. 
Kérdésünkre az alezredes elmondta, hogy a szabálytalan gyalogost figyelmeztetésben vagy helyszíni (jellemzően ötezer forintos) bírságban részesítik. A járművezetők tekintetében tizenötezer forinttól kezdődik a helyszíni bírság összege, és előéleti pontokat jegyeznek a jogosítványába, de nyilván a szabálysértés mértékétől függ a szankció is. 
– Arra kérünk mindenkit, hogy tartsák be a biztonságos közlekedésre vonatkozó szabályokat maguk és mások épsége érdekében, legyünk türelmesek és toleránsak, hogy mindenki hazaérjen – hangsúlyozta Németh Miklós. 
 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában