Sokan hagyták az utolsó pillanatra

2022.06.22. 07:00

A lejárt műszakik már csak június 30-ig érvényesek

Még egy hetük maradt az érintetteknek arra, hogy ha a veszélyhelyzet ideje alatt lejárt a személyazonosító okmányuk, a jogosítványuk, a járművük forgalmi engedélye, akkor meghosszabbítsák azokat. A határidő június 30-a.

Molnár Emese

Fotó: LI

Dunaújváros - A hivatalos okmányok cseréje érdekében a kormányablakok rendkívüli nyitvatartással segítik az érintetteket. Ezen a hétvégén, szombaton és vasárnap 8–14 óra között fogadják az ügyfeleket (ekkor nem szükséges hozzá előzetesen időpontot foglalni), a többi között Fejér megye négy településén, a székesfehérvári, a dunaújvárosi, a móri és a bicskei kormányablakokban. 
 

A lejárt forgalmi engedélyek tekintetében igencsak kiszorulnak a határidőből az érintettek, ezeket nem is a kormányablakokban kell intézni, hanem a műszaki vizsgaállomásokon történik, ráadásul a vizsgára nemcsak időpontot szükséges kérni és egyeztetni, hanem számolni kell a kocsik vizsgára való felkészítésével is. Van számukra egy kiskaput jelentő lehetőség, nevezetesen az, hogy ha június 30-a előtt időpontot egyeztetnek a vizsgára, akkor arról kapnak egy igazolást, és bár július 1-től nem használhatják az autót, de az igazolással a birtokukban a vizsga napján érvényesen közlekedhetnek autójukkal (kizárólag a vizsgaállomás helyszínére vezetheti). Ezt már ifjabb Máté Márton, az Autó Máté Kft. egyik ügyvezetője vázolta lapunknak. 


A Magyar úti autószalonban műszaki vizsgáztatást is végeznek. Az elmúlt hetekben tapasztalt roham mértékével kapcsolatban az ügyvezető elmondta, átlagosan a járműtulajdonosok 8,5 százalékának esedékes a műszaki vizsga havonta, ez a szám most körülbelül 35–40 százalékra tehető – ennyien hagyták az utolsó pillanatra a kocsik vizsgáztatását. 
Máté Márton elmondta, körülbelül egy hónappal ezelőtt kezdte meg az érintettek többsége a lejárt forgalmik intézését. Van olyan ügyfelük, akivel nem sikerült határidőn belül időpontot egyeztetni, de számára az előbb leírt igazolásos megoldást tudták felajánlani. 

Ifjabb Máté Márton elmondta, jellemzően az utolsó hónapban kezdték a lejárt forgalmijukat intézni az érintettek Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Mint azt elmondta, a világjárvány kitörésekor mindenki megijedt az új helyzettől. Egyebek között a biztonságos egyéni közlekedés volt az egyik legfőbb működtetési-gazdasági elv a mindennapokban, ehhez pedig folyamatosan biztosítani kellett az állampolgárok számára a szervizek elérhetőségét. Ez azt is jelenti, hogy a szervizek végig nyitva tartottak a Covid idején, és ugyanúgy elérhető volt a műszaki vizsgáztatás is. 
A rendkívüli veszélyhelyzetben hozta a kormány azt a rendelkezést, hogy a 2020. március 11-től lejárt műszakival bíró járművekkel is lehetett még közlekedni adott határidőig. Kényelmi szempontból sokan éltek is ezzel a lehetőséggel, mert a vizsgáztatások száma érezhetően kevesebb is volt az elmúlt két év során, viszont ezzel arányosan nőtt az egyéni felelősség is. Máté Márton hozzátette, nyilván azok az autók, amelyekkel gyakran közlekednek, hamarabb meghibásodnak, és a gondos járműtulajdonosok el is viszik szervizeltetni ezeket. 
A műszaki vizsga létjogosultsága éppen abban van, hogy mivel az autó egy folyamatosan kopó, amortizálódó eszköz, szükség van a felülvizsgálatára a biztonságos közlekedés érdekében, a többi között a fékek, az abroncsok, a motor ellenőrzésére, és a ma már egyre nagyobb szerepet jelentő környezetvédelmi hatásának vizsgálatára is. 
 

Hétvégén is lehet - A kormányablakokban ezen a hétvégén is kizárólag a veszélyhelyzet ideje alatt lejárt személyazonosító igazolvány, vezetői engedély és útlevél cseréjét lehet intézni. A várakozással és ügyintézéssel együtt, átlagosan 40–60 perc alatt elintézhető az okmánycsere. Ezzel tehát nincs még elkésve senki sem, minden bizonnyal sikerül megújítani, érvényesíteni az okmányát a június 30-i határidőig. A jogosítvány meghosszabbítása az Ügyfélkapun keresztül online, automatikusan is megoldható, ha a háziorvos kiállította az orvosi alkalmassági engedélyt. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában