Hasznos és ízletes tippekkel

2022.04.13. 14:00

Hogyan főzzük a sonkát?

A húsvét a sonka- és a tojásfőzés időszaka. Mindenki esküszik valami saját, titkos módszerre, némelyik ugyan sok kívánnivalót hagy maga után. Hiszen többször is kóstolhatunk olyan sonkát, amiből nem szívesen repetáznánk.

Agárdy Csaba

20200316 Budapest Húsvéti sonka torta Bors Extra Végh István

Fotó: Végh István

Az első és legfontosabb: a sonka vásárlásánál olyan körültekintőnek kell lennünk, mint karácsonykor a fenyőfa kiválasztásánál. Azt elsőnek megállapíthatjuk, a gyorsérlelt, gyorspácolt sonka esetében a páclevet befecskendezik, vagy vákuum segítségével juttatják a szöveti részekbe. Ezeket kerüljük. Igaz, jóval olcsóbbak, mint például a parasztsonkák, de húsvét egyszer van egy évben, ne garasoskodjunk, adjuk meg a módját az ünnepnek. 

Már a sonka vásárlásakor eldől, mi kerül majd húsvétkor az ünnepi asztalra Fotó: MW-archív

Szóval, ha már megvan a sonkánk, akkor dolgozzuk ki a taktikát, amely alapján elkészíthetjük a vajpuha, omlós, szaftos sonkánkat. Éveken keresztül tanulmányoztam e tárgy­körben a szakirodalmat, és megtapasztalhattam, komoly szakemberek között is nagy a véleménykülönbség. Két éve Széll Tamásnak, aki Michelin-csillagos séf, és 2016-ban megnyerte a Bocuse d’Ore-t – a világ egyik legrangosabb szakácsversenyének európai döntőjét –, az útmutatásait követem. Mit mondjak, évtizedes módszereket cáfol. 
Széll Tamás szerint a régi iskola, miszerint annyi óráig főzzük a sonkát, ahány kilós, nem igaz. A főzés idejétől függetlenül késpróbával kell megállapítani a sonka állagát. Vagyis, ha egy vékony késsel megszúrjuk, és azt érezzük, hogy vajpuha, akkor készen vagyunk. (Ez egyébként teljesen logikus, hiszen akár milyen húsételt főzünk, az annyi ideig tart, amilyen a hús minősége, állapota.) 
A másik „szentségtörés”: nem kell a főzés előtt egy éjszakára hideg vízbe beáztatni a sonkát. Ez azért elterjedt szokás (tettem sokáig én is), hogy a sótartalmából veszítsen egy kicsit. Régebben ez nem volt teljesen alaptalan, mert nagyon sósak voltak a sonkák. Széll Tamás ezzel kapcsolatban vallja, az áztatás során nemcsak a só, hanem mindennemű aroma és íz is távozik. (Abban az esetben érdemes áztatni, de akkor is csak két-három órát, ha nagyon sósnak érezzük a sonkát.) Ezért igyekezzünk olyat vásárolni, amelynek a sótartalma ideális. Magyarországon előírás, hogy a sonka sótartalma maximum hét százalék lehet. A boltokban az előre csomagoltakon rajta vannak a legfontosabb adatok, a parasztsonkákhoz pedig a boltok számára kísérő papír jár, amin ugyancsak megtalálható a sótartalom. Vagyis bátran érdeklődhetünk a megvásárolni kívánt áru összetételéről. A papírokon általában öt százalékot jelölnek sótartalomnak, de láttunk mi már karón varjút! Ha saját készítésű sonkát főzünk, akkor pedig tudjuk, hogyan pácoltuk, érleltük azt. 
 

Alapvetés a sonka főzésénél, hogy hideg vízben tesszük oda, és az első pillanattól kezdve közepes lángon főzzük, bugyogtatjuk, mint a húslevest. Széll Tamás fűszerezése a következő egy két kilogrammos sonka esetében: fél szál sárgarépa, egy fokhagyma félbe vágva héjastól, vöröshagyma megpucolva félbe vágva, 1-2 babérlevél, húsz szem egész fekete bors. 
Amikor túljutottunk a késpróbán, és jónak ítéljük az árut, szobahőmérsékletűre hűtjük, majd ezután egy éjszakára megy a hűtőbe – természetesen a saját levében. Abban a levében, amit köztudomású, nem szabad kiönteni. Akár kisebb adagokban, de fagyasszuk le, és jó szolgálatot tesz majd egy bab- vagy lencseleves készítésénél. 
 

Hogy a sonka ne száradjon ki idő előtt, bár erre kevés az esély, mert nagy fogyasztók vagyunk, én hűtőbe téve, nedves konyharuhába csomagolva tárolom. Ha húsvét után mégis marad, jöhet a kármentés, a sonkás-sajtos tészta vagy éppen a sonkás-gombás rakott tészta formájában. 
A tojás főzéséről csak annyit, húsvétkor lehetőség van a sonka levében főzni, ami egy kis füstölt színt és ízt kölcsönöz neki. A tojás héja ugyanis pórusos, ez lehetővé teszi, hogy levegő és nedvesség jusson a tojás belsejébe, így a sonkalé is bekerülhet. Nekem nem mindig sikerült a kellő minőséget elérnem a tojásfüstölés terén, ezért a megfőtt tojást egy kicsit megkocogtatom, hogy megrepedjen, így hagyom kihűlni, majd egy-két órát állni a sonkalében. Így nagyobb az esély arra, hogy jó kis húsvéti füstölt tojást birtokolhassunk. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában