Tavaszi pedagógiai szakmai napok

2022.04.08. 14:00

Az Ovi-zsaru program: egy óvodai „jó gyakorlat”

A Dunaújvárosi Óvodában zajló tavaszi pedagógiai napok keretén belül tegnap az Aranyalma tag­óvodában gyűlt össze mintegy húsz óvodapedagógus. Ezúttal az Ovi-zsaru elnevezésű programot ismerhették meg az érdeklődők.

Török Tímea

Fotó: LI

A Gagarin tér egyhangú csendjét az óvodából kihallatszó szirénahang rázta fel csütörtökön délelőtt. Ugyanis a szerdai komplex mozgásfejlesztést prezentáló foglalkozás után egy másik dunaújvárosi óvodapedagógiai „Jó gyakorlat” bemutatásával folytatódtak a szakmai napok. 

Rendőrmotoros felvezetéssel kerékpároztak és rollereztek az Aranyalma óvoda porgramjában résztvevő gyerekek a Gagarin téren Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Ovi-zsaru a címe a bűn- és baleset-megelőzési témájú, játékos, figyelemlekötő, közvetlen kommunikációra épülő megelőzési programsorozatnak, amelyet nagycsoportosok számára tartanak. Ennek során az életkori sajátosságoknak megfelelően – a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság munkatársával közreműködve – mutatják be, készítik fel, tájékoztatják a 6-7 éves korú gyermekeket a biztonságos és helyes viselkedésformákat, közlekedési szabályokat illetően. 

A program rendkívül népszerű a gyerekek és a szülők körében is

A bemutatót Markóné Kiss Andrea, az Aranyalma tagóvoda vezető óvodapedagógusa vezette. – A program egy nyolc­alkalmas sorozat, ma itt a záróeseményen vehettek részt a gyerekekkel a kollégák. 2009-ben dolgozták ki a projektet a Fe­jér Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési szakemberei. Én 2010 óta koordinálom a sorozatot, először az Aprók Háza tagóvodában, majd itt is. Az Ovi-zsaru az iskolába készülő nagycsoportos gyermekeket szólítja meg. A gyerekek biztonságérzetének segítése és erősítése céljából jött létre. 
Feladatként tűzték ki a program alkotói, hogy az életkori sajátosságoknak megfelelően az áldozattá válással kapcsolatosan is információkat adjanak át az óvodásoknak. Ezért meséken keresztül, történetekbe keretezve, bábokat bevonva szituációs játékokban tanulják meg, hogy mikor, mit tehetnek. 

Az Ovi-zsaru program befejező foglalkozását a szabadban tartották 

– Ma, a sorozat utolsó foglalkozását a szabadban tartottuk Kiss Dénes rendőr őrnagy és Szentes Mariann rendőr alezredes, valamint két rendőrmotoros közreműködésével. Közlekedési táblákat állítottunk össze, felülhettek a gyerekek a motorokra, szirénázhattak, felszerelést próbálhattak fel, és ovijogsit is kaptak az óvodások. A program rendkívül népszerű, és a szülői visszajelzések is rendkívül pozitívak – mondta el Markóné Kiss Andrea, a program koordinátora. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában