Nyílt nap a rendőrségen

2022.02.17. 17:30

A rabosítástól az előállító zárkán át a konditeremig

Nyílt napot tartottak a Dunaújvárosi Rendőrkapitányságon szerdán, ezen a pálya iránt érdeklődők betekintést nyerhettek a szervezet mindennapi munkájába. Jövő héten lesz még egy ilyen alkalom.

Molnár Emese

Fotó: LI

A nyílt napot a rendőrség toborzó akciójának részeként szervezték meg. Ebben a hónapban ugyanis két fontos határidő esedékes mindazoknak, akiket érdekel a rendőri hivatás: a szeptemberben induló 1,5-2 éves időtartamú tiszthelyettesi képzésre február 18-ig, az áprilisban induló, 10 hónapos időtartamú járőrképzésre pedig február 28-ig lehet jelentkezni. 

Suszter Tamás, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság vezetője Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Ez nem csak a fiataloknak szól, bárki, aki kedvet és elhivatottságot érez a rendőri pálya iránt, bátran jelentkezhet – erről beszélt lapunknak Suszter Tamás alezredes, Dunaújváros rendőrkapitánya. Mint azt részletezte, a 10 hónapos járőrképzés első két hónapjában a garantált bérminimumot, vagyis bruttó 260 ezer forint munkabért kap a leendő kolléga, a képzés harmadik hónapjától pedig hivatásos szolgálati jogviszonyba kerül, ekkortól bruttó 266 ezer forint az alapbér. Ehhez még jönnek a különféle pótlékok (például nyelvvizsga-, éjszakai, készenléti pótlék), az illetményen kívüli juttatások, és nem utolsósorban lehetőség van ingyenesen megszerezni a B kategóriás jogosítványt. A rendőrkapitány kiemelte azt is, hogy támogatják a továbbtanulást, így a teljes rendvédelmi paletta elérhető a hivatástudattal rendelkezők számára. Ehhez viszont meg kell tanulni az alapokat, amelyhez az utcai járőrszolgálat kellő tapasztalatokat biztosít a kollégáknak. 

 

– A toborzónapok célja, hogy az érdeklődők betekintést nyerjenek a mindennapi munkánkba, hogy megismerjék a helyi kapitányságot. Modern, kiválóan felszerelt épületeink vannak, megfelelő az eszközparkunk, konditerem is a kollégák rendelkezésére áll, heti rendszerességgel biztosítjuk a fizikai felkészítésüket, folyamatos a lövészet és az intézkedéstaktikai képzés – vázolta Suszter Tamás. 

Mint kérdésünkre elmondta, a Dunaújvárosi Rend­őrkapitányság kollektíváját zömében helybéli rendőrök alkotják, de ez nem jelenti azt, hogy ne jelentkezhetne ide messzebbi településről valaki. Több szolgálati lakás is rendelkezésre áll, amelyet biztosítani tud számukra a rendőrség. Működik egy mentorprogramjuk is, amelynek során az idősebb, tapasztaltabb kollégák segítik a fiatalabbak beilleszkedését, munkáját. 

Mindezekről személyesen is meggyőződhettek a látogatók a szerdai nyílt nap során. Bemutatták a többi között azt, hogy milyen felszerelt egy rendőrautó, miként zajlik a rabosítás folyamata, milyen egy előállító zárka, mennyire felszerelt a kondicionálóterem. Természetesen a résztvevők bátran feltehették kérdéseiket is a rendőröknek. 

Már nem először járt a kapitányságon a Dunaferr Technikum és Szakképző Iskola 13. évfolyamos rendvédelmi tanulója, Szőllősi Leila, korábban voltak itt osztálytársaival gyakorlaton. Mint mondta, azért jelentkezett erre a szakra annak idején, mert megtetszett neki a rendőri hivatás, és ebben anyukája is támogatta. Gyermekként gondolt arra, hogy nyomozó lesz, és most a járőrképzésre fog jelentkezni. 

A képzésekről, a jelentkezésről részletes tájékoztató található a rendőrség honlapján. Lesz még egy toborzónap a jövő héten, mégpedig február 23-án 13 és 16 óra között, amelyre nem szükséges előzetesen bejelentkezni, minden érdeklődőt szeretettel várnak a Dunaújvárosi Rendőrkapitányságon. 

Kőhalmi László főtörzszászlós mb. osztályvezető-helyettes a nyílt nap végén összegzésként elmondta, a szép számban megjelent fiatalok mintegy három órát voltak velük, nagyon érdeklődőek voltak, több kérdést tettek fel. Köztük kifejezetten érdeklődtek a kutyás rendőri szolgálat, a nyomozói és a beavatkozó szolgálat munkája iránt. Kérdeztek továbbá a fizikai felmérő nehézségeiről, a rendőri pálya lelki hátteréről, a bérekről és a továbbtanulás lehetőségeiről. 

– Gyorsan és eredményesen telt el ez a három óra, csak biztatni tudok mindenkit, aki érdeklődik a pálya iránt, hogy jövő héten jöjjön el hozzánk, és ismerje meg a munkát – tette hozzá Kőhalmi László. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában