Dunaújváros

2021.10.22. 11:30

Városi bronz makett díszeleg a főtéren

Erre a hétre több ünnepséget szervezett az önkormányzat, csütörtökön két eseményt is tartottak.

Molnár Emese

Fotó: LI

Október 21-én kora délután egy avatóünnepségre várták az érdeklődőket a Városháza téren. Ekkor leplezték le Dunaújváros városmakettjét, amely a főtéren kapott helyet. A bronzból készült alkotás Pintér Lajos ötlete alapján és számos helyi cég, vállalkozó, szervezet támogatásával valósulhatott meg.

Összefogással valósult meg a bronz makett alkotás, amelyre sokan voltak kíváncsiak már az avatás napján is Fotók: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Az eseményen a Sándor Frigyes Zeneiskola pedagógusa, Juhos Melinda, valamint a harmonika tanszak növendékei szolgáltak kedves dallamokkal. Pintér Tamás polgármester beszédében arról szólt, hogy annak idején pezsgő kulturális élet jellemezte a várost, sok szobor színesítette a látképet. Szeretnék, ha a Városháza térnek olyan elemei lennének, amelyek erősítik a lokálpatriotizmust, hogy az ide látogatók is érezzék, szeretjük a várost. Ennek tükrében készült el a közelmúltban a Dunaújváros Szíve tér-installáció, most pedig a városmakett. A polgármester azt is hozzátette, azért büszke különösen ez utóbbi alkotásra, mert összefogással valósulhatott meg.

Csütörtökön két városi ünnepséget tartott az önkormányzat. Kora délután leplezték le azt a bronzból készült városmakettet (képünkön), amely a főtéren kapott helyet. Este a Bartók színházban tartott ünnepségen átadták a Dunaújvárosért díjat. Idén két személynek adományozták az elismerést: dr. Baráth Károlynak, a Szent Pantaleon Kórház szülészet-nőgyógyászati osztály főorvosának, és posztumusz Bába Mihálynak, a helyi sporttörténet ikonikus alakjának.

A polgármesteri köszöntő után Csadi Zoltán színművész, a Bartók színház művészeti igazgatója olvasott fel Miskolczi Miklós A 70 éves Dunaújváros kis enciklopédiája című könyvéből.

Még aznap este tartották meg azt az önkormányzati ünnepi megemlékezést a Bartók színházban, amelyen átadták a Dunaújvárosért díjat (ez a rendezvény az eddigi hagyományok szerint az október 23-i megemlékezés után következett, idén viszont előbbre hozták). A díj azon személynek, illetve közösségnek adományozható, aki Dunaújvárosban vagy Dunaújvárosért maradandót alkotott.

Idén két személynek adományozták a rangos városi elismerést: dr. Baráth Károlynak, a Szent Pantaleon Kórház szülészet-nőgyógyászati osztály főorvosának, valamint posztumusz Bába Mihálynak, a helyi sporttörténet ikonikus alakjának.

Bába Mihály Dunaújvárosért díját a gyermekei, Zoltán (b) és Edina vette át, mellettük (jobbról) a másik díjazott, dr. Baráth Károly

Az 1956-os forradalom kitörésének 65. évfordulója alkalmából szervezett önkormányzati megemlékezés október 23-án 9 órakor lesz a temetői kopjafánál. November 8-án 18 órakor egy fáklyás megemlékezést is tartanak az Október 23. téri emlékműnél azon pentelei hősök tiszteletére, akik a végsőkig kitartottak a szabadságharc során.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában