Kenyeret és cirkuszt a népnek

2021.09.25. 07:00

Dobrev Klára is egészen mást beszélt korábban...

„Elnézést Virág elvtárs, ez az ítélet” – mondja Pelikán A tanú című filmben belepillantva abba a papírkötegbe, amit Virág elvtárs úgy adott át neki, hogy abban a vallomása van és gyakorolja a tárgyalás előtt. Aki látta A tanú című filmet, emlékszik erre a jelenetre, s a mögöttes tartalmát is érti. Koncepciós perek, kirakatperek, színjáték. Lássuk, hogy kapcsolódik ez a mai mondandónkhoz.

Brousil Csaba

„Magyarország politikai szempontból három­osztatú. Az elkötelezett Fidesz- és az elkötelezett ellenzéki szavazókon kívül van egyharmadnyi bizonytalan szavazó, akárhogy is nézzük, ezekre az emberekre Gyurcsány Ferenc neve riasztólag hat” – mondta Márki-Zay Péter (MZP), az ellenzéki előválasztás egyik miniszterelnök-jelöltje egy minapi televíziós vitában. El kell ismerni, MZP-nek abban igaza van, hogy Gyurcsány neve sokakra rossz hatással van, ezért a korábbi miniszterelnök nem is vállalt látható szerepet a 2022-es választások kampányában, nem is nominálta magát miniszterelnök-jelöltnek, sőt talán korábban mondott valami olyasmit is, hogy tisztséget sem vállalna egy esetleges új kormányban. Semmi más ez, mint taktika, a nagy ellenzéki színjáték része, ami pedig nem más, mit az ellenzéki előválasztásnak nevezett parádé.

Gyurcsány Ferenc szorosan fogja a gyeplőt. Az előadás az arénában elkezdődött, a résztvevők közül csak egy marad a végén...
Fotó: Illusztráció

Kenyeret és cirkuszt a népnek, tartották az ókori rómaiak. Dőlt is a nép az arénákba, hogy lássa a gladiátorok vagy a quadrigák versenyeit. Most sincs ez másképp, vannak, akik húzzák a harci szekeret, van, aki űzi, hajtja őket, annyi a különbség talán, hogy Dobrev Klára csak utazik a szekérrel. Dobrev Klára, Apró Antal unokája, Apró Piroska és Petar Dobrev lánya, Gyurcsány Ferenc felesége. Kétségünk azonban ne legyen, a szerepek pontosan le vannak osztva, minden forgatókönyv szerint zajlik, ha jól belegondolunk.

Ahogy az ellenzéki előválasztás többi szereplője közül már többen is: Jakab Péter, Márky-Zaj Péter és Karácsony Gergely, úgy Dobrev Klára is ellátogatott Dunaújvárosba. Jakab a sofőrjével jött, és minimum egy „erősember” vigyázott rá, de szabadon mászkált gyér számú közönsége között például a Skála előtt. A rendőrség akkor is jelen volt. Karácsony Gergely a piacra érkezett, és ott beszélt úgy egy tucat embernek, ekkor is jelen volt a rendőrség. Fotózni és kamerázni viszont csak olyan engedéllyel lehetett, aminek szükségességéről nem tájékoztatták a különböző médiumokat. Így azt sokan nem is tudták beszerezni, tehát nem forgathattak. Az önkormányzati médiának hogy-hogy nem volt ilyen engedélye. Dobrev Klárát nem „dugták el”, ő a Városháza térre érkezett. Jakab Pétert természetesen Pintér Tamás jobbikos polgármester és Kálló Gergely jobbikos országgyűlési képviselő fogadta. Karácsony Gergely érkezésénél is bábáskodott a jobbikos Kálló. Ahogy Dobrev Klára mellett is ott koncelebrált a minap.

Dobrev Klára (DK) és Kálló Gergely (Jobbik) – kéz a kézben
Fotó: Dunaújvárosi Hírlap

De nem volt ám mindig ilyen nagy az egyetértés a Demokratikus Koalíciót erősítő Dobrev és a Jobbik között. Dobrev például az ATV-ben mondta a következőket 2018-ban: „az a párt, aki cigányozott, zsidózott, aki egyébként Gyurcsány Ferenc lelövésével fenyegetőzött, azzal a párttal azért csak nem kéne szóba állni. A Jobbikkal soha, mert minden porcikám tiltakozik ellene!” Aztán ez mára gyökeresen megváltozott, az Indexnek már arról beszélt, hogy nincs is jobb dolog annál, mikor egy szélsőjobboldali párt normalizálódik. „– Nincs okom kételkedni bennük. Nemcsak pártként fogadták el a közös alapot, hanem a képviselőjelöltjeik maguk is aláírták az értéknyilatkozatot” – mondta Dobrev. Persze az előbb elmondottakat összevetve – úgy tűnik – itt sem az érték, sem a mérték nem számít.

A másik fél sem szerette különösebben Gyurcsányékat. Pintér Tamás jobbikos polgármester például egyik korábbi nyilatkozatában ez olvasható: „Próbálnak bennünket mindenképpen összemosni a baloldallal, szégyenletes módon még Gyurcsány Ferencékkel is, de erről szó sincs… Ha rajtunk múlna, akkor Gyurcsány Ferencnek a börtöncelláján már ott … a lakat.” De Kálló is nyilatkozott a közösségi oldalán egy szépet anno. A jobbikos politikus korábban közösségi oldalán egyértelműen Molnár Csabára, a DK alelnökére utalva úgy fogalmazott, hogy a „videóban szereplő görény testesít meg nagyon sok mindent, ami ellen küzdünk. A videóban szereplő alak annak a Gyurcsánynak a táskavivője, hűséges fegyverhordozója, aki szintén szétlopta hazánkat, lövetett 2006-ban, asszisztált a devizahitelek terjedéséhez, és még nagyon sok bűnét sorolhatnám”. Azóta Kállót épp Gyurcsány nevezte „jó hazafinak” és biztosította őt a DK támogatásáról a 2022-es választásokra. Sőt Kálló Gergely Dobrev Klára mellett parádézott csütörtökön a főtéren, az asszony le is „gergőzte” őt, szóval fene nagy lett a barátság.

Persze van egy diszkrét bája, hogy Dunaújvárosba jönnek kampányolni azok a politikusok, akik komolyabb sorsközösséget vállalnak Gyurcsány Ferenccel. Azzal a Gyurcsánnyal akinek ez a város a vasmű 2004-es eladását köszönheti. Láthatjuk tehát, hogy a mostani ellenzéki összerendeződés nem évtizedes alapokon nyugszik. Mi azt is látni véljük, hogy ez az egész egy komédia. Hogy ki kerül ki belőle „győztesen”? Egyik jelöltnek nevezett személy sem, egyedül Gyurcsány Ferenc. Viszont abban biztosak vagyunk, hogy a rostán fennmaradó jelöltek jönnek még Dunaújvárosba jövő áprilisig. És nyilván megígérnek majd mindent a városlakóknak, sőt mindent is. Aki viszont kicsit is belegondol abba, hogy mi folyik itt, azt nem tudják átverni. Hiszen a bevezetőben említett „ítélet” már rég megszületett, a Hamletet idézve pedig „a többi, néma csend”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában