Dunaújváros

2021.09.22. 12:00

A kisiskolások matematikatanításáról

Brpousil Csaba

Fotó: LI

Szeptember 20-án a Móricz Zsigmond Általános Iskolában Oravecz Márta tartott továbbképzést az új kerettanterv szerinti matematikatanítás módszertanáról. Az előadó számos tankönyv és szakirányú publikáció szerzője, 2000 óta tart kurzusokat Magyarországon, Finnországban és Olaszországban. Szakterülete a kisiskolások matematikatanításának módszertana, ami a személyes, cselekvő tapasztalatszerzésen alapszik. Oravecz Mártától megtudtuk, hogy a módszer lényege a következőkben áll. A tananyag-felépítést a matematika egységessége, a témák összeszövése, és az adott korosztályok tanulási képességeinek, módszereinek alapul vétele jellemzi. Az ismeretszerzés, a fogalomalakítás a valóságon alapuló cselekvő tapasztalatszerzéssel kezdődik egységesen a matematika – számtan, halmazok, függvények, sorozatok, kombinatorika, valószínűség, statisztika, geometria – minél több területén.

A továbbképzés csütörtökön folytatódik
Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

A gyerekek életkori sajátosságát figyelembe vevő és tisztelő módszereket alkalmaz – induktív tanulás – apró deduktív lépésekkel, többféle érzékelés, sokféle manipulációs eszköz biztosítása, a szaknyelv adekvát használata, játék-játékosság, kooperatív tanulás, differenciálás, örömteli légkör, vita lehetősége. Alapvetőnek tekinti az ismeretek rendszerben történő feldolgozását, amivel párhuzamosan fejleszti a gondolkodási képességeket egy megtervezett absztrakciós út tevékenységgel induló folyamatában. A dunaújvárosi továbbképzésen, a keddi napon, átvették a módszertani alapelveket sok-sok gyakorlati példával, valamint eszközök bemutatásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában