A jogász válaszol

2021.08.14. 12:00

Az ellentmondás lehetősége

duol.hu

Fotó: pixabay

A fizetési meghagyásos eljárás egy olyan közjegyzői eljárás, amelyben a közjegyző okiratot bocsát ki, amely tartalmazza a követelés jogosultjának és kötelezettjének adatait. A fizetési meghagyást pénzkövetelések esetén lehet igénybe venni.

Dr. Unger Zsolt
ügyvéd

A fizetési meghagyást a közjegyző a kötelezettnek kézbesíti, aki – ha nem ért egyet a meghagyásban foglalt követeléssel – a kézhezvételtől számított 15 napon belül ellentmondással élhet. Ellentmondás esetén az eljárás perré alakul.

Ha viszont a kötelezett a fizetési meghagyásban foglaltakat nem vitatja, az jogerőre emelkedik. A jogerős fizetési meghagyás pedig ugyanolyan, mint a jogerős bírósági ítélet, azaz végrehajtás indítható az adóssal szemben.

Mindenképpen vegyük át a fizetési meghagyást, hogy az előírt határidőben a kézhezvételtől számítva tizenöt napon belül reagálhassunk.

Ha ugyanis az iratot nem vesszük át, azaz a postai kézbesítés esetén „nem kereste” jelzéssel érkezik vissza a küldemény közjegyzőhöz, akkor a kézbesítés második megkísérlését követő 5. munkanapon beáll az úgynevezett „kézbesítési fikció” – azaz, a küldeményt a jog szerint kézbesítettnek kell tekinteni. Ebben az esetben is jogerőre emelkedik a fizetési meghagyás, és ha nem fizetünk, a hitelezőnk végrehajtást kezdeményezhet ellenünk.

Ugyanez történik, ha átvesszük, de nem élünk ellentmondással vele szemben.

Ha elismerjük a követelés jogosságát, és csak azért nem fizettünk, mert nincs pénzünk, akkor kérelmezhetjük az összeg részletekben való megfizetését, illetve a teljesítési határidő elhalasztását is.

Erre a fizetési meghagyás kézhezvételétől számított tizenöt napon belül – az ellentmondással egyező módokon, azaz szóban bármely közjegyzőnél vagy levélben az eljáró közjegyzőnél – van lehetőségünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában