Üzbegisztáni kapcsolat

2021.07.01. 09:00

Szándéknyilatkozat egy új lehetőségről

Az oktatás, a tudomány és a technológia volt a középpontban az első alkalommal megrendezett Üzbég–Magyar Rektori Fórumon, amelyen a helyi egyetem képviselője is jelen volt.

Molnár Emese

Kitti_Cikk kep 1

A közelmúltban Üzbegisztán fővárosában, Taskentben tartották meg az első Üzbég–Magyar Rektori Fórumot.

Pacsay-Tomassich Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Magyar Diplomáciai Akadémiáért és a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramért felelős államtitkára arról számolt be az MTI-nek, hogy a tízfős magyar egyetemi rektori delegációval a megnyitó után tárgyaltak az üzbég felsőoktatási miniszterrel, a külügyminiszter helyettesével, továbbá az energetikai, az oktatási-tudományos és az innovációs minisztérium vezetőivel. Pacsay-Tomassich Orsolya elmondta, hogy a rektori delegáció tagjai sikeres együttműködési megbeszéléseket folytattak az üzbegisztáni állami egyetemi rektorokkal és a megyei felső vezetőkkel, ahol a jövőbeli kapcsolatépítési lehetőségek feltárásáról cseréltek eszmét.

A Dunaújvárosi Egyetemet dr. Pázmán Judit rektorhelyettes képviselte a fórumon Fotó: uniduna.hu

A magyar–üzbég kétoldalú oktatási és gazdasági együttműködés elsődleges területe a mezőgazdasági és vízgazdálkodási tudástranszfer, másodsorban az orvostudományok, az építész- és építőmérnöki tudományok, illetve a műszaki gazdálkodási és pénzügyi terület. Az állami egyetem hét szándéknyilatkozatot írt alá hat magyarországi egyetemmel, köztük a Dunaújvárosi Egyetemmel is. A mi intézményünket dr. Pázmán Judit tudományos és kutatási rektorhelyettes képviselte a fórumon.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az üzbég külpolitikában az elmúlt években végrehajtott nyitás számos hasonlóságot mutat a magyar külpolitika keleti nyitásával, és a kétoldalú kapcsolatokban továbbra is sok kiaknázatlan lehetőség rejlik. A Stipendium Hungaricum kiválósági ösztöndíjprogrammal jelenleg 11 ezer külföldi egyetemi hallgató tanul hazánkban, ebből 100 fős kvóta áll az üzbég egyetemi hallgatók rendelkezésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában