hőségriadó

2021.07.08. 07:00

Péntekig biztosan olvadunk, mint a vaj

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzését, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve az országos tiszti főorvos harmadfokú hőségriadót adott ki az ország egész területére pénteken éjfélig.

Molnár Emese

Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

A Fejér Megyei Katasztrófavédelem részletezi, hogy harmadfokú hőségriadót akkor rendelnek el, ha legalább három egymást követő napon eléri, vagy akár meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság néhány fontos tanáccsal szolgál ebben a kánikulai időszakban. Ilyen például az, hogy a nagy melegben igyunk több folyadékot, lehetőség szerint vizet. Kerülni kell a kávét, az alkoholt, a magas koffein- és cukortartalmú üdítőket és a zsíros ételek fogyasztását. A kritikus idő 11–15 óra között van, a szakemberek azt ajánlják, hogy ekkor semmiképpen ne tartózkodjunk a tűző napon. A bőr védelméről sem szabad megfeledkeznünk: naptejjel és világos, jól szellőző, bő ruházattal lehet a leghatékonyabban a leégés ellen védekezni.

Ha a főtéren járunk, akkor ne kerüljük ki a párakaput!
Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

A hőség megterheli az egészséges szervezetet is, de különösen veszélyeztetett helyzetben vannak a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. Fokozott óvatosságra intik a gépjárművek sofőrjeit is. Tűző napon parkoló autóban még néhány percre se hagyjuk a gyermekeket, házi kedvenceket. Ha napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot látunk, azonnal hívjuk a 112-es segélyhívószámot.

Ajánlatos több órát légkondicionált, hűtött helyiségben tartózkodni. A légkondicionálóval felszerelt helyiségekről egy hosszú listát találhatunk a katasztrófavédelem honlapján. E szerint Fejér megyében összesen százhetvennégy olyan légkondicionált helyiség van, amelyet bárki igénybe vehet. Dunaújváros tekintetében hét áruház szerepel ezen a listán.

Június 24-e óta tűzgyújtási tilalom van érvényben az egész országban. Ez azt jelenti, hogy tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek 200 méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is (otthon lehet grillezni, bográcsozni, de nagyon ügyeljünk rá).

Igyunk minél több folyadékot, és próbáljuk nagyon sokszor hasznosítani a víz frissítő-hűsítő erejét Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

A tüzek megelőzése érdekében a katasztrófavédelem arra is felhívja a figyelmet, hogy a dohányzó autósok ne dobják ki az égő cigarettacsikket az autóból, mert az út menti száraz növényzet nagyon könnyen meggyulladhat. A kirándulók ne szemeteljenek, mert az üveg- és fémhulladék amellett, hogy szennyezi a környezetet, a nap sugarait összegyűjtve tüzet is okozhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában