piaci körkép

2021.07.30. 08:00

Gyümölcsből nincs hiány a dunaújvárosi piacon

A heti piaci körképünkben a gyümölcs felhozatalára koncentráltunk a dunaújvárosi zöldség- és gyümölcspiacon.

Agárdy Csaba

Fotó: LI

Az bizonyos, hogy az eper, a málna és a cseresznye korszaka lejárt. Meggy még elvétve kapható, és relatíve nem is drága, hatszáz forint egy kilogramm. A barackfajtákkal azonban kimondottan jól állunk. Amire még az idén nem volt példa (mivel ezer forint alatt kilója eddig még nem volt), most hatszáz forintért is láthattunk sárgabarackot. Meglehet, ha az ember alkudozna az áron – ami nem az én stílusom –, akkor nagyobb mennyiség vásárlásánál még engedményt is kapna, és abban az esetben, már érdemes elővenni a lekvár- és a pálinkafőző berendezéseket. Az őszibarack is követi árban a „testvérét”, ez sem drágább 650 forintnál. A szilva és a körte 500 és 1000 forint között mozog, nagy része nem hazai.

Gyümölcsből nem szűkölködik a dunaújvárosi piac
Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Ugyancsak nagy áresést tapasztalhattunk az áfonyánál, amit Erdélyben csak kokolyzának hívnak, hiszen egy kilót már 1900 forintért is megkaphatunk, miközben nem is olyan nagyon régen hétezer forintért is árulták kilóját.

Dinnye szinte minden standon található, és érdekes módon nem a közeli cecei viszi a „prímet”, hanem a békési, ami valamivel drágább, mint a többi.

Érdekes dolog a békésiek uralma, hiszen Fejér megyében mindenki a ceceit isteníti, én mint miskolci születésű a hevesi dinnyéken nőttem fel, ez a békési kínálat számomra újdonság. Pedig tény, hogy Magyarországon 4800 hektáron termelnek dinnyét, ez a negyedik legnagyobb terület Európában, és ebből Békésben 1500 hektáron gazdálkodnak.

Itt a főzőtök ideje

Sokak kedvence a tökfőzelék, ami hidegen is fogyasztható, akár egy gyümölcslevest is helyettesíthet. Íme egy egyszerű tökfőzelékrecept! Kell hozzá egy vöröshagyma, 1 csokor kapor, 3 dkg vaj, 1 kg gyalult tök, 1,5 dl víz, 1,5 dl tej, 1 evőkanál finomliszt, só, bors, pirospaprika. A hagymát és a kaprot felaprítjuk. A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a hagymát, üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a tököt, majd felöntjük a tejjel és a vízzel, jöhet a kapor és kész is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában