sokkoló

2021.06.26. 11:30

Dunaföldvárra hatalmas erővel csapott le a vihar

Hiába volt meteorológiai figyelmeztetés, ilyen méretű viharra senki sem számított Dunaföldváron.

Kállai Félix

Fotó: olvasói amatőr

Frissítés:

A Bölcske utcát a hídra vezető körforgalomnál a rendőrség lezárta.

Az E.ON honlapján két transzformátorállomást jelölt meg a Külsőbölcskei úton, amellyel dolgoznak.

Erős, szűnni nem akaró volt villámlás, a szél vízszintesen fújta az esőt, jégeső zúdult a településre. Ereje nagy károkat okozott. Több helyen nem volt áram, a Dunaföldváron még szombat délelőtt is áramszünet volt néhány utcában, házban. Az orkán erejű szél és a hirtelen jött hatalmas mennyiségű csapadék a Sziget közről az Alsó Bölcske utcára nagy mennyiségű vizet zúdított kövekkel, sártengert hagyva maga után. Beszámolók szerint mindent elmosott, ami az útjába került, aknafedelet és terelő táblákat is. Olvasóink beszámolója szerint ilyen félelmetes vihart még nem éltek át. Sokkoló volt a vihar és valóban félelmet keltő.

Csányi Imre, a Dunaföldvári Önkétes Tűzoltó Egyesület vezetője elmondta, hogy egész éjjel dolgoztak, hogy elhárítsák a viharkárokat. Kidőlt fákhoz hívták őket és házaknál szivattyúzták a vizet. Elmondása szerint több ingatlanban is kár keletkezett. Este 22 órától reggel 08 óráig folyamatosan dolgoztak a kárhelyszíneken nyolc fővel és két járművel! Segítséget kaptak Paks hivatásos és a bölcskei önkéntes bajtársaktól is!

Csupor Gábor a Bölcske utcára lezúduló folyamot, kő- és sártengert örökítette meg.

[video width="568" height="320" mp4="https://www.duol.hu/wp-content/uploads/2021/06/4704538Csupor.mp4"][/video]

A Felső-Bölcske utcai temetőnél a kanyarban egy jó darab friss aszfaltot vitt odébb a víz. Nagyon kell vigyázni mert az autó fent akad – írta egy olvasónk.

A Városüzemeltetés részéről már dolgoznak a károk enyhítésén, jelenleg az iszapot szedik fel egy munkagéppel és kézi erővel.

Szabó Péter a Sziget közben él 1998 óta. Elmondása szerint olyan vihar, víz még nem volt, hogy az udvarba bejött volna. Eddig. Most minden úszott, úszik. Az út teljes szélességében ömlött a víz. Ahol fel tudott csapódni, ott kb. másfél méteres magasságot is elért. Szóval ez extrém vízmennyiség volt – összegezte a tapasztalatait.

Csigi Péter videója a Bölcskei utcai állapotokról:

[video width="720" height="1280" mp4="https://www.duol.hu/wp-content/uploads/2021/06/4699763CsigiPeter.mp4"][/video]

Egy dunaföldvári Facebook csoportban írta valaki, hogy a szuterénban derékig ér a víz, két szivattyúval is dolgoznak a kárenyhítésen.

Egy másik ingatlanban kidőlt egy nagy fa, mint egy fogpiszkáló. A lakóház melletti szerszámosra esett „elvitte” a kisház felét, lassan ereszkedik, valószínű ki fog dőlni teljesen.

[video width="640" height="368" mp4="https://www.duol.hu/wp-content/uploads/2021/06/4698751video1624695885.mp4"][/video]

Egy beszámoló szerint az árok tele van vízzel, betört ablakok vannak az utcában, valahol áram se volt. Redőnyök szanaszét, az utcán is állt a sár, a víz, a moha. A jég úgy kopogott azt hitték betörik az ablak.

A Shell kút és a 6-os út kereszteződésnél a jelzőlámpák nem működnek, mert az egyiket leszakította a szél.

Több helyen megbontotta a tetőt a vihar. Egy mozgáskorlátozott nőnél is ez történt. Nehéz anyagi körülmények között él, nehezen tud közlekedni, építőanyagot beszerezni. Mesterembereket sem ismer, akiket hívhatna. A földvári Facebook csoport adminisztrátora kéri a csoport tagjait, aki tud segíteni neki a bevásárlásban, – hiszen az elektromos mopedjét jelenleg nem tudja tölteni – jelentkezzen a +36706667589 telefonszámon. Ácsra, faanyagra és cserepekre is szüksége lenne.

Bár Dunaújvárosban is volt vihar, de messze nem olyan erősségű:

https://www.duol.hu/kozelet/helyi-kozelet/mutatjuk-milyen-vihar-volt-dunaujvarosban-es-kornyeken-4455833/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában