dunaújváros

2021.05.29. 13:00

Méltó emlékhely a házaspárnak

Sajtótájékoztatót hirdetett Barta Endre alpolgármester Tisztelgés városunk egyik legelismertebb házaspárja előtt címmel csütörtökön a temetői kopjafához.

Balla Tibor

Nyitrai Mihály (b) és Barta Endre (j) az emlékoszlop helyén

Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Még 2019 decemberében elvesztett a város egy nagyon fontos embert, Jakóné Fekete Terézt, akinek a búcsúztatóján a penteleieknek, és ezen keresztül az egész városnak ígéretet tett Barta Endre alpolgármester, hogy a Jakó házaspárnak létrehoznak egy méltó emlékhelyet Dunaújvárosban. Jakóné Fekete Teréz a városi kitüntetések közül megkapta a Dunaújváros Oktatásügyéért, a Pro Pentele, a Pro Cultura Intercisae díjakat, és mindezek mellé 2010-ben Dunaújváros Díszpolgára is lett. Férje, Jakó Pál is magáénak tudhatott két városi elismerést, a Pro Pentele, valamint a Dunaújvárosért díjakat. A díjak mellett sok dunaújvárosi szeretetét élvezhették mindketten, sokan nőttek fel az ő tanításaikon, és a lokálpatriotizmus is fontos szerepet töltött be az ő életükben. Barta Endre úgy fogalmazott, azzal tartozunk az emléküknek, ha lehetővé tesszük, hogy mindig méltó módon tudjunk róluk megemlékezni akár személyes indíttatásból, akár városi eseményekhez kötve, hiszen az ő életük összeforrt Dunaújvárossal. Az alpolgármester elmondta azt is, hogy több olyan rendezvényen is részt vett, ahol ők voltak az előadók, és őt személyesen is megfogta a varázsuk. Meghallgatta például azt is, hogy az ’56-os eseményeket hogyan látták, a velük való találkozások rendre háromórásra sikerültek, annyi mondanivaló, emlék került szóba. Az ő indíttatásukra tartottak tavaly megemlékezést november elején a pentelei hősök tiszteletére, amiből igyekeznek a továbbiakban hagyományt teremteni.

A város megbízásából Nyitrai Mihály fafaragó népi iparművész – aki egyébiránt 2013-ban Jakóné Fekete Terézzel együtt vehette át a Pro Cultura Intercisae díjat – készít el egy emlékfát az ő tiszteletükre, amit a temetőben a kopjafa közelében helyeznek majd el. A művész elmondta, hogy iránymutatást kért, milyen emlékfa készüljön, de teljes mértékben rábízták a megvalósítást. Az ő munkamódszerére egyébként az jellemző, hogy amikor elé kerül a fa, abba az anyagba látja bele a kész művet. Ihletet nyerni nem lesz túl nehéz számára, hiszen Jakó Pál, Pali bácsi tanította még, ő volt a matematikatanára, és varázslatos embernek ismerte meg. A szükséges fát hamarosan megkapja, és nemsokára munkához is lát, hogy legkésőbb mindenszentek ünnepére már a helyén állhasson az emlékfa.

Nyitrai Mihály (b) és Barta Endre (j) az emlékoszlop helyén

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában