évforduló

2021.04.29. 11:30

Hetvenesztendős városunk szülinapjai

Hétvégi programkeresés közben meglepő listára bukkantam, szó se róla, van még dolgunk a vendégcsalogatás terén is.

Molnár Emese

A múlt szombaton egy kis kirándulást terveztem a gyerekekkel. Természetesen vannak ismereteim egy-egy település nevezetességeiről, lehetőségeiről, de érdekelnek azok a gyöngyszemek, újdonságok, amelyekről még nem hallottam, és mindenképpen látni kellene. Ezt a célt is szolgálja egy ismert nemzetközi utazási platform (weboldal és telefonos alkalmazás), amellyel utazásokat tervezhetünk, és a közösség tagjaként értékelhetünk hoteleket, éttermeket, szálláshelyeket. Kíváncsiságból rákerestem Dunaújvárosra, vajon egy ide­gennek mit kínál városunkról. Szoborpark, szabadstrand, élményfürdő, megújult Városháza tér, pentelei kovácsmúzeum? Nos, egyiket sem. A lista a következő: Campus Klub, Intercisa Múzeum, Escape Code szabadulós játék, Kaptár Music Pub, Szöglet Sport Bár és a Bal2 Kocsma. Nos, szeretjük-imádjuk mind a hat helyet, ezzel nincs is probléma.

Ez a fotó 1951-ben készült a Bartók téren, egy zenés ünnepséget megörökítve Fotó: Fortepan

Viszont az már egy kicsit ciki, hogy ha valaki ránk keres, akkor mindössze ezt a hatot tudjuk ajánlani, ráadásul ebből három vendéglátóegység. A weboldal tájékoztatója alapján ahhoz, hogy új látnivalót lehessen hozzáadni a felsoroláshoz, csak írni kell nekik. Azt hiszem, a városmarketing feladatára van egy kitűnő cége az önkormányzatnak, a Tourinform Iroda, amely a járvány­ügyi helyzettől függetlenül az ilyen és ehhez hasonló internetes projekteket koordinálhatná, még akár home office-­ból is. 2020. február 8-án Pintér Tamás polgármester azt írta Facebook-bejegyzésében, hogy „elindult a Tourinform Iroda átszervezése, amely eddig Csipkerózsika-álmát aludta, és politikai érdekek szerint szervezte rendezvényeit”. Hogy stílszerűen fogalmazzak, sem barna, sem szőke herceg nem segített a szegény királylánynak, sőt, fogalmam sincs, meddig és hova tengődik még. A járványhelyzet nem tette lehetővé a közösségi rendezvényeket. Ezáltal számos kiadástól mentesült az önkormányzat, több millió forint maradhatott és marad a büdzsében. Ettől függetlenül több érdemi munkát lehetett volna végezni, már csak azért is, mert az új városvezetés személyi változtatásokat is alkalmazott a Tourinformnál. Láttam most egy fotót, ahogy Pintér Tamás pózol egy, a főtéren felállított térinstalláción.

Azt írja, rendhagyó módon, de a pandémia ellenére közösen ünnepeljük a város 70. születésnapját. Kíváncsian várom a programot, hiszen már tavaly is meghirdették a nagyszabású rendezvénysorozatot, amelyhez külön céget is megbízott az önkormányzat, de a járvány miatt nem valósult meg – bár a közintézményeink, például a múzeum és a könyvtár, a lehetőségeikhez mérten végigvitték a jubileumot. A feljegyzések szerint 1950. május 2-án volt az első kapavágás, ezért volt tavaly a 70. születésnap. 1951. április 29-én a Minisztertanács határozata alapján Dunapentelét várossá nyilvánították, ez adja az idei jubileumi alkalmat. Boldog születésnapot Dunaújváros!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában