a jogász válaszol

2021.04.24. 12:00

Átvegyem a fizetési meghagyást?

A fizetési meghagyásos eljárás egy olyan közjegyzői eljárás, amelyben a közjegyző egy olyan okiratot bocsát ki, amely tartalmazza a követelés jogosultjának és kötelezettjének adatait, valamint a követelést beazonosító adatokat például összeg, tartozás oka. A fizetési meghagyást pénzkövetelések esetén lehet igénybe venni, 400 millió forint felső határig.

Dr. Unger Zsolt

Fotó: Shutterstock

A fizetési meghagyást a közjegyző a kötelezettnek kézbesíti, aki, ha nem ért egyet a meghagyásban foglalt követeléssel, a kézhezvételtől számított 15 napon belül ellentmondással élhet. Ellenmondás esetén az eljárás perré alakul. Ha viszont a kötelezett a fizetési meghagyásban foglaltakat nem vitatja vagy elismeri, akkor a fizetési meghagyás jogerőre emelkedik. A jogerős fizetési meghagyás ugyanolyan, mint a jogerős bírósági ítélet, ennek alapján végrehajtás indítható az adóssal szemben.

Ha a kiküldött fizetési meghagyást a címzett nem veszi át, akkor ebben az esetben az úgynevezett kézbesítési vélelem szabályai irányadóak. Vagyis, ha a kézbesítés azért volt eredménytelen, mert a címzett az iratot nem vette át, a fizetési meghagyást a postai kézbesítés második megkísérlésének napját követő 5. munkanapon kézbesítettnek kell tekinteni. Ha a címzett az átvételt megtagadta, akkor az iratot a kézbesítés megkísérlésének napján kézbesítettnek kell tekinteni. A kézbesítési vélelem szabályai miatt tehát nem megoldás, ha valaki nem veszi át a fizetési meghagyást tartalmazó levelet.

Az adós a végrehajtás során rendkívüli ellentmondást terjeszthet elő a közjegyzőnél. Erre a végrehajtható okirat kézbesítésétől számított 15 napon belül van lehetősége.

Azonban a rendkívüli ellenmondásnak ára van. Az ellentmondás előterjesztésével egyidejűleg ugyanis a kötelezett köteles a végrehajtás során felmerült, a jogosult által előlegezett költségeket a végrehajtónál megfizetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában