ünnepi előkészület

2021.03.27. 11:30

Részben a falu lakóitól kapott díszekkel ékesítették a parkot

A helyi ifjúsági klub legénysége néhány (saját állításuk szerint borzasztóan „túlkoros”) külső segítővel közösen feldíszítette a falu központjában található kis park fáit. A sokféle, most kihelyezett szép holmi, egyrészt a falu lakóinak saját készítésű adománya, másrészt az akció támogatóinak köszönhetően díszíti a környéket, és emlékeztet a jeles tavaszi ünnep közeledtére.

Balogh Tamás

A fő támogató

Farkas László egy elismert zöldségkereskedő, aki a dunaföldvári mellett, ezen a kis téren is üzemeltet egy kis üzletet. Hogy került ebbe a kis forgatagba?

– A fiam barátnője révén, aki a helyi ifjúsági klub tagja. Egy alkalmas helyet kerestek a tojásfa-díszítésre, és akkor adtam ezt az ötletet, hogy az üzletünk előtt lévő parkban található szép kis fákat öltöztessék föl vele. Erre a területre az egész év során odafigyelünk, igyekezünk gondozni, virágot ültetünk ide (ahogy most is) asztalt és padokat állítottunk, és egy kis sétálóutat is építettünk, hogy a parkolóból kulturált módon lehessen bennünket megközelíteni.

Remek csapatmunka volt...
Fotók: Balogh Tamás

– A legnehezebb feladatom a megfelelő időjárás biztosítása lett, hiszen a nevezetes szentek: a Sándor, József, Benedek nagyon nehézkesen álltak a feladathoz, de végül közös erőfeszítéssel igazi friss, tavaszi délelőttöt varázsoltunk erre az alkalomra – tette hozzá nevetve.

A hímes tojások nagyon jól mutatnak

– Egy kicsit meglepődtem, mert azt hittem, hogy többen érkeznek, de talán, ha látják, hogy most milyen szép eredménnyel zárult ez a jókedvű program, legközelebb már mások is csatlakoznak hozzá. És, ha már ilyen szépen alakult a dolog, a Kele csárdás Dávid István barátommal mi is vásároltunk a dekorációhoz tojásokat, és egy kis pikniket is szerveztünk a fiataloknak. Megterítettük az asztalt egy kis harapnivalóval, és alkoholmentes italokkal kínáltuk őket. Örömmel láttuk, hogy szívesen fogadták ezt a felajánlásunkat is. Büszke vagyok rájuk, hogy alaposan felkészültek és szép munkát végeztek.

Megszámlálhatatlan, milyen sok tojás került fel a fára

A szervezők

A kötelező maszkviselet miatt Györki Lilla jókedvét csak a hangja és a szeme csillogása árulta el. Érthetően elégedetten zárta a délelőttöt.

– Ahogy a többieknek, nekem is nagyon jó kedvem lett ettől a közös programtól, amin még az időjárás is a kedvünkbe járt. Hála Istennek sok tojást sikerült összegyűjteni, így elég gazdagok lettek a fáink ezen a kis téren. Szerintem ez jó kis emlékeztető a hagyományokra, például a locsolkodásra. Én már „nagylány” vagyok, de szívesen láttam a húsvéti vendégeket, akik lehet, hogy az idén ismét nem látogathatnak végig bennünket. Jó lesz időben megtudni az idei szabályokat, hogy készüljünk-e a vendégjárásra, vagy csak digitálisan oldjuk meg a locsolkodást?

A vidám, húsvéti nyúlcsalád

– Ma délelőtt gyorsak voltunk, pedig nem siettünk, csak jól haladtunk a dolgunkkal, ami nem is munka, hanem egy kellemes, jópofa időtöltés volt, amit a szabályok adta lehetőségek betartásával, a barátainkkal tölthettünk el.

Kanik Péter, a klub elnöke minden jeles alkalomra igyekszik felkészülni a társaival együtt. Úgy érzi, hogy ezúttal is jól döntöttek, és megérte belevágni a megvalósításba.

A díszítésen munkálkodók csapata – nekik köszönhetik az előszállásiak a húsvéti hangulatos teret

– Az ötlet, ahogy a korábbiak is, közös elhatározásból született. Adva van a tavasz és a közelgő húsvét. Szerettünk volna a falu lakóinak valami közös ajándékkal szolgálni.

– Úgy érzem, hogy ebben egy kis hagyományőrzés is van. Ez főleg a mi korosztályunknak és a tőlünk fiatalabbaknak szól, hogy ne felejtsék el, ehhez az időszakhoz nagyon sok régi szokás és hiedelem kapcsolódik. Ennek persze csak az egyik eleme a húsvéti locsolkodás, amit mindannyian nagyon kedvelünk.

A szervezők: Györki Lilla (b) Kanik Péter és Farkas László

Nagyon örülök neki, hogy a nem éppen ideális körülmények ellenére ilyen szépen összejött ez a fadíszítő programunk. A Facebookon hirdettük meg, hogy szívesen fogadunk idevaló színes tojás és egyéb dekorációs adományokat, és jó dolog, hogy sokan hozták el, amit erre szántak.

Díszítés közben, jó hangulatban és gyorsan telt az idő

Itt is szeretnék nekik és a zöldségbolt tulajdonosának is köszönetet mondani érte. Ez az esemény egy jó alkalom volt arra, hogy összejöjjön a csapatunk, akikkel egy szép délelőttöt tölthettünk el.

A segítők: Győrkiné Platt Andrea (b) és Farkas László

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában