Gyermekes családok kérhetik

2021.03.31. 17:30

Amit a kormányzati lakásfelújítási támogatásról tudnunk kell és érdemes

A gyermeket nevelő családok lakhatási körülményeinek javítása, a hazai lakás­állomány megújulásának ösztönzése és az építőipari ágazat fehérítése érdekében a központi költségvetésből vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatásként otthonfelújítási támogatás vehető igénybe, amelynek feltételeit kormányrendelet szabályozza.

DH-információ

Mournful daughters of Jerusalem I. "Mournful daughters of Jerusalem" (Adagio) Mournful daughters of Jerusalem, behold the King of all, your King wounded and crowned with thorns; to clear the stains of sin he was made the King of sorrows. Behold he loses his life On the harsh cross; behold, see, and grieve not for the cross, but rather for us; let no one blame your tears, no, let all irrational beings grieve with you and all creation mourn. II.Let the winds be hushed (Largo) Let the winds be hushed, let the fields freeze, the flowers and leaves will not be drenched with the water they love. With the river dead even the moon and the sun will be deprived of their own light. III. But with shadows spread (Adagio) But with shadows spread the sun is darkened, and the veil is torn, the very rocks are broken, and does not the force of grief break our hearts? But while we cannot grieve enough, you, good Jesus, have mercy on us. IV. Let the winds be hushed (Largo) Let the winds be hushed, let the fields freeze, the flowers and leaves will not be drenched with the water they love. With the river dead even the moon and the sun will be deprived of their own light. https://lyricstranslate.com

Fotó: Csapó Balázs

A lakásfelújítási támogatás – más néven otthonfelújítási támogatás – egy vissza nem térítendő állami támogatás, ami a lakóhelyül szolgáló ingatlan felújítási, korszerűsítési munkálataira igénylehető. Fontos tudni, hogy utófinanszírozásról van szó, vagyis az elvégzett munkákról – anyagköltség, munkadíj – benyújtott számlák alapján utólagosan történik a kifizetés.

A támogatás mértéke

A Magyar Államkincstár a felújítási, korszerűsítési munkálatokról kiállított és kifizetett számlák értékének 50 százalékát, legfeljebb 3 millió forintot utólag elutal az igénylőnek. Fontos ugyanakkor, hogy a támogatás összegében az anyagköltség, illetve a vállalkozói díj 50-50 százalékos arányban szerepelhet. Ez azt jelenti, hogy a támogatás teljes kihasználásához két dolog szükséges: egyrészt az anyagköltség és a munkadíj számlával igazolt összege egyenként ne legyen kevesebb 1,5 millió forintnál, ugyanakkor az anyagköltség és a munkadíj számlával igazolt összértéke haladja meg a 6 millió forintot.

Milyen munkák elvégzésére vonatkozik?

A támogatás többféle építési munkára igényelhető. Többek között bevezethető az ingatlanba a víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás, illetve kiépíthető vagy lecserélhető ezek belső hálózata. Fűtési rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje is elvégezhető, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is. Elvégezhető az épület szigetelése, ideértve a lábazatszigetelést, a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatok. Lecserélhetők a külső nyílászárók, de redőny, árnyékoló, spaletta, rovarháló, biztonsági rács felszerelése vagy cseréje is támogatható. A párkányok, küszöbök cseréje vagy felújítása is elvégezhető. Akár a teljes tető cseréje, felújítása vagy szigetelése is elvégezhető. Ebbe a körbe tartozik az égéstermék-elvezető építése, korszerűsítése, a klímaberendezés beépítése, cseréje is, valamint a napkollektorok, napelemes rendszerek telepítésére vagy cseréjére is költhető az összeg. Fontos tudni azt is, hogy lakásunk belső tere is felújítható a burkolatok cseréjével, festésével, tapétázásával. És szintén igénybe vehető az otthonteremtési támogatás a beépíthető bútorok különböző változataira, mint például a nappali – és kisbútorok gardróbok vagy egyedi konyhabútorok kivitelezésére is.

Kik igényelhetik a támogatást?

A támogatást a legalább egy gyermeket váró vagy nevelő – azonos lakóhellyel rendelkező házastársak vagy élettársak közösen, együttes igénylőként – igényelheti. Vagyis a lakásfelújítási támogatást egyedülállók is igényelhetik, nem feltétele a házasság. (Ellentétben például a babaváró-támogatással, amelyet kizárólag házaspárok igényelhetnek.) Gyermeknek számít az igénylő magzata a várandósság betöltött 12. hetét követően, valamint vér szerinti vagy örökbefogadott eltartott gyermeke, aki a 25. életévét még nem töltötte be. Igényelhető abban az esetben is, amikor az igénylő 25. életévét már betöltött gyermeke, ha az megváltozott munkaképességű, illetve az igénylő kiskorú rokona, ha a gyermek szüleinek halála miatt az igénylő a kirendelt gyámja.

További fontos tudnivalók

Az igénylőnek – házaspárok, élettársak esetén az egyik félnek – legalább egyéves, folyamatos tb-jogviszonnyal kell rendelkeznie. A gyermekét egyedül nevelő szülő akkor jogosult a teljes, akár 3 millió forint összegű állami támogatásra, ha minden gyermeke vele közös háztartásban él. Ha mindkét szülőnél él gyermek, akkor külön-külön a támogatási összeg 50-50 százalékára jogosultak. Az igénylőnek, illetve kiskorú gyermekének – együttes igénylés esetén az igénylők együtt, vagy kiskorú gyermekeik – a támogatással érintett lakásban együttesen legalább 50 százalékos mértékű tulajdoni hányaddal kell rendelkezniük. Ez azt jelenti, hogy legfeljebb 50 százalékig lehet más tulajdonosa is az ingatlannak.

Milyen vállalkozóval lehet szerződni a támogatás igénybevételéhez? Nos, vállalkozási szerződés csak olyan kivitelezővel köthető, amely a szerződéskötéskor szerepel a működő adóalanyok állami adóhatóságnál vezetett nyilvántartásában.

A támogatás legkésőbb 2022. december 31-ig igényelhető.

(Forrás: bankmonitor.hu/lakasfelujitasi-tamogatas)

Szabó Andrea, Darabos Péter, Milán és Emma a családi házuk felújítását tervezik Fotó: CSB Kisalföld

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában