fokozott figyelemmel

2021.02.23. 14:00

Évi 230 riasztásnak a lakástűz az oka

Két nap alatt négy konyhatűzhöz riasztották a tűzoltókat megyénkben, az egyik eset városunkban történt vasárnap kora délután.

Molnár Emese

2021.02.21. Ott felejtett étel füstölt Dunaújváros Apáczai Csere János utca Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Zsedrovits Eniko

Nagy szirénázás hallatszott a Római városrész elején vasárnap kora délután, 13.45 körül. Az Apáczai Csere János utca tízemeletes lépcsőházához érkezett egy rend­őrautó, egy mentőautó, két tűzoltóautó, majd egy emelőkosaras tűzoltókocsi is.

Szabó-Bisztricz Anett, a Fe­jér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője lapunknak elmondta, a lépcsőház egyik hatodik emeleti lakásának ablakából füst áramlott ki, ezt látva a lakók értesítették a hatóságot. Szerencsére nem volt szükség a tűzoltók beavatkozására, ugyanis mint kiderült, egy nő ételt melegített a tűzhelyen, elaludt, de aztán a füst szagára felébredt, és sikerült még időben megfékeznie a tűzesetet. Kivizsgálás céljából a nőt a mentők kórházba szállították.

Vasárnap egy hatodik emeleti lakás ablakából látták kiáramlani a füstöt a lakók
Fotó: Szabóné Zsedrovtis Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Aznap Székesfehérváron is hasonló esethez riasztották a tűzoltókat, ott a szomszédok vették észre, hogy baj van, így a gyors beavatkozásnak köszönhetően nem történt tragédia. Február 18-án szintén két konyhatűzről érkezett bejelentés a megyei katasztrófavédelemhez. Az egyik Bicskén, egy társasház második emeleti lakásában történt, ahol az elektromos tűzhelyen az ebéd készítése közben gyulladt meg az olaj. A lakóknak a tűzoltók kiérkezése előtt sikerült eloltaniuk a tüzet. Pusztavámon egy családi ház konyhájában gyulladt ki a tűzhelyen készülő étel, és a felcsapó lángoktól a mennyezet is meg­gyulladt. A lángokat a móri és az oroszlányi önkormányzati tűzoltók fojtották el, személyi sérülés nem történt.

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a megyében évente átlagosan 230 lakástűz keletkezik. Az elektromos berendezések használatával, a dohányzással, vagy a sütés-főzéssel összefüggő tűzesetek az időjárástól függetlenül, az év bármely időszakában előfordulhatnak. Tűzhelyen felejtett étel miatt minden hónapban riasztják a tűzoltókat. Lakástüzeknél az egyik legnagyobb veszélyt a keletkező füst belégzése jelenti, ezért ha a lakók időben észlelik, nagyobb az esély a tragédiák elkerülésére. Ebben segítenek a füstérzékelő készülékek, amelyek keletkező füstöt észlelve átlagosan egy percen belül hangos sípolással jeleznek, riasztásukkal az alvó embert is felébreszthetik, így adva nagyobb esélyt a menekülésre, esetleg a kisebb tüzek eloltására.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában