ívóhelyeket alakítanak majd ki

2021.01.25. 15:00

Elkezdődött a Kulcsi-öböl rehabilitációja

Kulcsi és rác­almási horgászok, valamint a területileg illetékes halőri szolgálat munkatársainak részvételével a múlt héten megkezdődött a közel nyolc hektáros Kulcsi-öböl megtisztítása.

Szabó Szabolcs

2021.01.22. a kis-Dunaág rehabilitációja Rácalmási Sirály Horgász Egyesület és Kulcsi Horgászegyesület tagjainak társadalmi munkája Kulcs Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Zsedrovits Eniko

A részletekről Dual­szky-Kovács István, a Horgász Egyesületek Velencei-tavi és Duna menti Szövetségének (HVDSZ) elnöke számolt be lapunknak.

– A mellékág rehabilitációja a Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetsége (HOFESZ) és a HVDSZ összefogásával valósul meg. Az első ütemben a legfontosabb cél, hogy megtisztítsuk a területet az ott felhalmozódott uszadéktól, szeméttől, valamint gyérítjük a bozótost annak érdekében, hogy utána a kotrási munkálatok elkezdődhessenek. Korábban egyeztettünk az érintett önkormányzatokkal, valamint beszereztük a szükséges engedélyeket a vízügyi hatóságtól és a Duna–Ipoly Nemzeti Parktól.

A horgászok megtisztítják a területet a felhalmozódott uszadéktól is
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A járványhelyzet miatt kisebb csoportokban dolgozunk a napokban, ügyelve az egészségügyi szabályok betartására. Mint említettem, takarítás után indulhat meg az iszapkotrás, az így létrehozott rézsűkön pedig ívóhelyeket alakítunk majd ki. A beavatkozás elsődleges célja a vízi ökoszisztémának a védelme és helyreállítása. Kiemelném, hogy nem csak a horgászok számára fontos mindez. Ennek eredményeként megszűnik a sokszor szemetes, pocsolyás víz. A környéken kevesebb szúnyog lesz, a tiszta, rendezett öböl pedig alkalmas lehet már csónakázásra, strandolásra is. A mellékági rehabilitáció vízügyi szempontból is előnyös, az árvizeknél vízfelvevő szerepe van e területnek. Bízunk benne, hogy országos pályázatokon sikerül előteremtenünk a szükséges anyagi forrásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában