Száraz november

2020.11.04. 11:30

„Egy társasági összejövetelen én vagyok az a fura madár”

A pandémia miatt számos ponton módosult a Petőfi Sándor utcai központtal működő helyi MRE Drog­ambulancia idei évre tervezett programja. Az intézmény vezetőjével, Centgraf Károllyal az utóbbi hónapok kihívásairól, a jelenlegi feladatokról és a november 1-jével indult Száraz november akcióról is beszélgettünk.

Szabó Szabolcs

– A tavaszi lezárásokat követően részben újra kellett indítani a szolgáltatásainkat. Az online térben a szakembereink természetesen foglalkoztak a klienseinkkel, ám a karanténhelyzet a mi munkánkat is megnehezítette. Azon akciókat, amelyeket még az év elején elterveztünk, sajnos módosítanunk kellett. Ahol lehetett, ott alkalmazkodtunk az adott körülményekhez. Még a most tapasztalható második hullám előtt felvettük a kapcsolatot a társszervezetekkel és a környékbeli polgármesterekkel. Mindezeknek köszönhetően elindult számos együttműködés, így több prevenciós rendezvényünk is volt a szomszédos településeken. Sajnos a pandémia újabb hulláma a mi terveinket is átírta. Terveink között szerepelt például egy nyílt nap, sajnos ezt is el kellett halasztanunk. Nekünk is alkalmazkodni kell ehhez az új helyzethez. A kliensek, tehát akikkel foglalkozunk, hamar visszatértek, az online térben is megmaradtak. Az alapműködésünket lehet üzemeltetni, a járványhelyzet leginkább a fejlődésünket, a továbblépést akadályozza – fogalmazott lapunknak Centgráf Károly, a Petőfi utcai központtal működő MRE Drogambulancia vezetője, akit a járványhelyzet hatásairól is kérdeztünk.

– A szenvedélybetegség egyfajta szociális, társadalmi izolációval is együtt jár. A közös cél, hogy a felépülésben lévő személy pozitív, józan kapcsolatokat építsen. A karantén egyértelműen szűkíti ezen lehetőségeket. A bezártság felerősítheti a régi, megszokott megoldási reflexeket: ha unatkozom, ha magányos vagyok, akkor valamilyen szerhez nyúlok. A munkatársaimmal azon dolgoztunk, hogy e tendenciákat megállítsuk. Támogattuk, erősítettük őket a felépülés folyamatában.

Centgraf Károly és csapata további fejlesztéseket tervez a jövőben
Fotó: Laczkó Izabella / dunaújvárosi Hírlap

– November másodikán beszélgetünk, már tart a „Száraz november” címmel futó, 2016-ban indított kezdeményezés, amelynek célja, hogy a csatlakozók egy hónapon át ne fo­gyasszanak alkoholt.

– A Száraz november üzenetét hangsúlyoznám. Azaz, szabadok vagyunk arra is, hogy ne igyunk, és ezt üzenjük a társadalom felé is. A függőségek tekintetében az egyik legnagyobb problémát pont az alkohol jelenti. Szinte bárki számára elérhető, legális kemény drog, sőt a társadalmi megítélése is egészen más. Egy saját példát említenék. Egy társasági összejövetelen én vagyok az a fura madár, aki nem iszik. Nyilván, nem az egy pohár sörrel vagy borral van a baj, hanem ha az alkoholt valaki megoldásként használja a mindennapok során, egyfajta stresszkezelési módszerré válik sokaknál. Az alkoholfogyasztásnál van egy csapda is. Amíg a drogfüggő pontosan érzékeli, hogy a társadalom peremére szorult, addig az alkoholista védekezhet azzal, hogy „mindenki iszik”, csak én egy kicsit többet. Ez a fajta a különbség nehezíti a belátást, a szembenézést. Szóval, mindenkinek ajánlom, hogy a Száraz november keretében erre a hónapra tegye le a poharat, fontos belátások születhetnek ebből. Hiszen alkohol nélkül is lehet élni.

– Milyen tervekkel készülnek az év utolsó két hónapjára?

– A túlélésre játszunk! Komolyra fordítva a szót, arra törekszünk, hogy az adott keretek között a legjobban végezzük az általunk felvállalt dolgokat. Most úgy tűnik, hogy a kliensmunka folytatódhat. A konzultációs lehetőségeinket szeretnénk megtartani és fejleszteni, hiszen ezekre láthatóan nagy szükség mutatkozik. A bentlakásos részen érvényben vannak a törvényi előírások, azokat betartjuk. Akik külső helyen dolgoznak, azokat egy helyre költöztettük. Nagyon örülnék, mindenekelőtt a klienseink szempontjából, ha elkerülnék a teljes lezárást. A társintézményeinkkel – református drogmisszió különböző intézményei – szokott lenni egy adventi vacsora, közel hatvan fővel, ez most sajnos elmarad. A terveink szerint itt helyben tartunk majd egy kis karácsonyi ünnepséget, természetesen az aktuális szabályok betartásával. Jótékonysági akciót is szervezünk. E kezdeményezéshez a fenntartó intézményünk is hozzájárult. Az akció kedvezményezettje pedig a mezőfalvi gyermekotthon lesz.

Száraz november: mentál fitnesz

A Kékpont Alapítvány által életre hívott „Száraz november” címmel futó kezdeményezés az utóbbi években sokaknak megmutatta, akár egy napra, hónapra, vagy éppen örökre is le lehet tenni a boros/sörös/pálinkás poharat. Amint az alapítvány honlapján is olvasható: „A mértékletesség erényének és az öngondozás gyakorlatának elmélyítése az alkohol iránti sóvárgásban megtalált tanulságok által. Fontos cél a testi és lelki megújulás, az önismeret fokozása, a vágyak megregulázása, valamint az italozás okozta problémák korai felismerése. Sőt, annak, aki legalább hetente egyszer vagy annál többször iszik és szeretne többet megtudni az alkoholhoz fűződő viszonyáról.

Szertelenül

Lapunk korábban is számos alkalommal foglalkozott a szenvedélybetegségek témájával. A Petőfi Sándor utcában működő, a Magyar Református Egyház által működtetett intézménnyel összefogva a következő hónapokban rendszeresen jelentkezünk majd hasonló írásokkal, amelynek címe: Szertelen percek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában