Öt lakás is kigyulladt az elmúlt napokban

2020.11.27. 07:00

A legtöbb tűz megelőzhető

Szinte egymást érték a tűzesetek az elmúlt napokban, öt esethez riasztották a lánglovagokat. A Fe­jér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjétől, Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó századostól kaptuk az alábbi tájékoztatót.

DH-összeállítás

A teljes tetőszerkezete égett egy lakóháznak november 20-án éjszaka Dunaújvárosban. A tűz az épület melletti, fedett terasz egy részére is átterjedt. A lángokat a dunaújvárosi hivatásos tűzoltók három vízsugárral fojtották el. Az oltási munkálatok közben egy propán-bután-gázpalackot vittek ki a házból. A tűz keletkezésekor ketten tartózkodtak az épületben, mindketten ki tudtak jönni, nem sérültek meg. Iváncsán egy földszintes családi ház teteje gyulladt ki november 21-én. A tűz átterjedt a konyhára és az egyik szobára is. A helyszínre elsőként a pusztaszabolcsi katasztrófavédelmi őrs hivatásos tűzoltói érkeztek ki, akik négy víz­sugárral akadályozták meg a lángok terjedését. Az oltási munkálatok közben a dunaújvárosi hivatásos tűzoltókkal közösen egy propán-bután-gázpalackot vittek ki az épületből, és további kettő, a kiérkezésük előtt felrobbant gázpalackot találtak. A ház lakhatatlanná vált. Személyi sérülés nem történt.

Cecén teljes terjedelmében égett a két helyiségből álló melléképület Fotó: tűzoltóság

Székesfehérváron egy nyolcadik emeleti lakás erkélyén keletkezett tűz november 21-én a Sarló utcában. A társasház lakói az erkélyről felszálló füstre figyeltek fel, és hiába kopogtattak a bejárati ajtón, senki sem nyitotta ki. A megyeszékhely hivatásos tűzoltói az ajtót felfeszítették, és az erkélyen égő műanyag vödröt egy porral oltóval eloltották. A tűzben a műanyag ablaktok is átégett, csupán a gyors észlelésnek és tűzoltói beavatkozásnak köszönhetően nem terjedtek át a lángok a szobára. Személyi sérülés nem történt, a lakásban senki sem tartózkodott.

Családi ház kazánhelyisége és melléképülete borult lángba november 21-én éjszaka Sárbogárdon. A házban ketten aludtak, egyikük a város hivatásos tűzoltóinak kiérkezése előtt kijött az épületből, a másik embert a tűzoltók ébresztették fel, és kísérték ki a házból. A lángokat három vízsugárral fékezték meg, a gyors beavatkozásnak köszönhetően a lakóházat sikerült megmenteni a tűztől. Az oltási munkálatok során a palafedésű tetőszerkezet egy részét megbontották, és a beizzott részeket eloltották a tűzoltók. A melléképület fele és a benne tárolt tűzifa megsemmisült. A melléképület másik részéből – ahova a tűz nem terjedt át – három propán-bután-gázpalackot vittek ki a tűzoltók. Személyi sérülés nem történt.

Felcsúton egy családi ház kéménye gyulladt ki november 22-én. A vegyes tüzelésű kazán kéményében a lerakódott korom izzott. Az alcsútdobozi önkéntes tűzoltók a fűtőberendezésből az éghető anyagot eltávolították, a bicskei önkormányzati tűzoltók pedig a kéményből az izzó részeket kikotorták.

Cecén pedig egy családi házzal egybeépített melléképület borult lángba november 25-én délután.

Minden télen – az év melegebb évszakaihoz képest – megemelkedik a lakástüzek száma, hiszen a hideg hónapokban többet vagyunk otthon, fűtünk, rendszeresen főzünk, több elektromos eszközt használunk, és hosszabb ideig kell világítani. Ezek mind-mind növelik a lakástüzek kialakulásának kockázatát. Gyakori még, hogy dohányzás vagy egy égve felejtett gyertya miatt gyullad ki egy otthon. Minden 5. lakástűz a kéményben keletkezik.

A legtöbb tűzeset megelőzhető, és egy bármikor beszerezhető füstérzékelő készülékkel a sérülések és a nagyobb lakástüzek megelőzhetőek. Egy néhány ezer forintos füstérzékelő 85 decibellel sípol, ha füstöt észlel, így még a tűz kialakulásakor esély van azt megfékezni, ezzel emberi életet és anyagi javakat lehet megmenteni. Nemcsak halál­eset nem következett be, hanem füstmérgezést sem szenvedett senki, de még nagyobb tűz sem keletkezett azokban a lakásokban, házakban, ahol volt füstérzékelő. Mindenképpen érdemes egy ilyen életmentő eszközt vásárolni, és a szoba közepén a plafonra szerelni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában