kísérleti helyszín

2020.10.13. 07:00

Intenzív növénynemesítés: búzafajtákat teszteltek

Összesen negyvennyolc őszi búzafajtát teszteltek az ország tíz pontján a Gabonatermesztők Országos Szövetsége, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara posztregisztrációs fajtakísérletében.

Agárdy Csaba

2020-ban már tizenharmadik alkalommal került fókuszba az őszi búza a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ), a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) posztregisztrációs kísérletében. Mint Takács Géza, a VSZT elnöke kifejtette az agroszektor.hu-n, az intenzív növénynemesítési munka nyomán folyamatosan jelennek meg újabb és újabb őszi búzafajták, amelyek bővítik az elérhető széles kínálatot. A fajtakísérleteink célja, hogy a gazdák számára jól hasznosítható adatokat nyújtsanak, amelyek segítséget jelentenek nekik a fajtaválasztásban. Az ország különböző adottságú táj­egységeiről kapott mennyiségi és beltartalmi értékek objektív képet adnak egy-egy fajta teljesítményéről.

Az idei évben a Szombathely, Eszterágpuszta, Iregszemcse, Tordas, Jászboldogháza, Szarvas, Székkutas, Abaújszántó, Mosonmagyar­óvár és Mezőfalva térségében beállított kísérleti helyszíneken két éréscsoportban összesen 48 őszi búzafajtát vizsgáltak mennyiségi és minőségi szempontok alapján, a vetés még 2019 őszén történt meg.

Már tizenharmadik alkalommal került fókuszba az őszi búza. A vetés még 2019-ben történt
Fotó: agrarforum.hu

Mezőfalván sajnos nem volt sikeres a kísérlet, mivel ebben az évben a járványhelyzet következtében nem sikerült elvégezni.

A mezőfalvai kísérleti helyszínen az időjárási körülmények miatt megkésett a betakarítás, ezért ennek a helyszínnek a mintáit nem vetették alá beltartalom-vizsgálatnak a szakemberek, ez a helyszín csak a terméseredményekkel szerepel a kiadványban. Minősített őszi búzafajták szemtermése (t/ha) kisparcellás kísérletekben – középérésű csoportban 6,09 a mezőfalvi eredmény, amíg a minősített őszi búzafajták szemtermése (t/ha) kisparcellás kísérletekben – korai érésű csoportban 5,61 volt a termés – olvasható a vszt.hu-n.

Mezőfalva csak a parcellát adta

Ez az országos kísérlet komoly információkkal szolgál a különböző, mezőgazdasággal foglalkozó vállalatoknak, és az egyéni gazdálkodóknak egyaránt. A mezőfalvi tapasztalatokról Zoványi Györgyöt, a Mezőfalvi Mezőgazdasági termelő és Szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság növénytermesztési ágazat igazgatóját kérdeztük. A szakember elmondta, tőlük teljesen független a kísérlet, ők csak a területet adják, és minden további feladatot a szakmai szervezetek végzik el, a Nébih bevonásával.

A VSZT honlapján olvasható, hogy a rendkívül aszályos téli és tavaszi időjárás ellenére a kísérleti szemtermés-átlagok nem maradtak el az előző évi átlagoktól, hála a májusi bőséges csapadéknak, sőt, inkább felülmúlják azokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában