gasztro élmények

2020.10.14. 07:00

Dunai Kincses Kert: piac, vásár és fontos értékek

Vannak bizonyos helyek és szituációk, amikor a világmegváltó gondolatok közlése szinte kötelező. Ám ezek itt általában meg is állnak, legtöbbször a gondolatot cselekedet nem követi, munka meg még kevésbé.

Török Tímea

2020.10.11.Szilágyi Irén és Tiringer Ákos a Rácalmási termelői piac létrehozói Rácalmás Fotón: Szilágyi Irén és Tiringer ÁkosFotós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Zsedrovits Eniko

A kutyasétáltatás nem csak a kutyák szempontjából lehet hasznos és örömteli. Így van ezzel Szilágyi Irén és Tiringer Ákos is, akik néhány hónapja kutyasétáltatás közben ismerkedtek meg.

Hamar kiderült, hogy mindketten érdeklődnek a gasztronómia és a gazdálkodás iránt is. Beszélgetés közben arra is rájöttek, hogy a rendezvényszervezés iránt is közös az érdeklődésük. Irén több évig a helyi művelődési ház megbízott vezetőjeként szervezte a rácalmási programokat, Ákos pedig tizenkét éven át volt az EFOTT fesztiválok szervezőbizottságának tagja. Bár azóta már mindketten más vizekre eveztek, ugyanis Irén a Dunaferr Magazin főszerkesztője és kiadványszerkesztő, Ákos pedig a Budapesti Corvinus Egyetem közgáz campus igazgatója, mégis hamar megszületett az ötlet egy piacról. Irénnek ebben is van tapasztalata, hiszen van egy kis levendulása, ennek révén őstermelő és kistermelő rutin is lapul a tarsolyában. Sőt a rácalmási tökfesztiválokon több éve már egy barátnőjével közösen ő a Levendulaszoba házigazdája, ahol levendulával készült csokit, bonbont, kekszet, szörpöt, kézműves ajándéktárgyakat mutatnak be és árulnak is. Tehát elkezdődött a közösen gondolkodás és szeptember elején a szervezőmunka is.

A rácalmási városvezetés támogató döntése után kibérelték a Duna-parti területen, a Vizi Gábor Vízitúra-megállóhelyet.

Ezt követően felgyorsultak az események, létrehozták a közösségimédia-oldalukat, logó készült, és elkezdték szervezni az árusokat. Irén a szervezésben, Ákos pedig a gazdasági, informatikai háttérmunkán dolgozik.

Szilágyi Irén és Tiringer Ákos, akik kitalálták, és megszervezték a termelői piacot és kézművesvásárt
Fotó: Szabóné Zsedrovtis Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A lelkesedés pedig szinte mindenkiből pozitív hozzáállást vált ki. Melléjük állt a Rác­almási Városvédő Egyesület, és a polgárőrök is segítségüket ajánlották a piacszervező duónak. Így tehát nem lehet más a vége a munkálkodásuknak, mint egy sikeres termelői, kézművespiac létrehozása, pozitív mellékhatásként pedig olyan közösség építése, amely magáénak érzi a hagyományteremtés és az egészséges táplálkozás fontos értékeit.

Ennek eredményeként a hét végén megnyitja kapuit az első rácalmási Dunai Kincses Kert termelői piac és kézművesvásár. Ahol helyi és környékbeli termelőktől, kézművesektől lehet majd vásárolni jó minőségű, egészséges, magyar élelmiszereket, maradandó értéket képviselő, igényes használati és dísztárgyakat.

Információim szerint a cikk írásának időpontjában már mind az ötven elárusítóhelyükre akadt jelentkező Rác­almásról és a környékbeli településekről. A kínálatban helyben megtermelt magyar élelmiszerek, zöldségek, gyümölcsök, sajtok, füstölt hús­áruk, péksütemény és minden, ami szem szájnak ingere, szerepel. De ahogy már az előbb sejteni engedtem ezen a piacon nem csupán zöldségeket, gyümölcsöket hanem a helyi értékeket is szeretnék csokorba szedni és a látogatók elé tárni. Lesznek egyebek között: horgolt dekorációk, ásvány ékszerek, újrahasznosított farmerből készült használati tárgyak, kertdekoráció, kézművestáska és üveg ékszer is. De aki kulináris élményekre, gasztronómiai kalandokra vágyik, az is jó helyen jár majd.

Hol és mikor?

Az első Dunai Kincses Kert termelői piac és kézművesvásár 2020. október 17-én, szombat délután 14 órától sötétedésig fog tartani, a

gyönyörű Duna-parti zöld környezetben, Rácalmáson a hivatalos nevén Vizi Gábor Vízitúra-megállóhelyen, vagy ahogy régen nevezték a vízisporttelepen. A további piaci napokat havonta szervezik. Szeretnék, ha ezek a szombatok kellemes családi programként kerülnének be a naptárakba. A 2020. évre tervezett további rácalmási termelői és kézműves piac napok: november 21. és december 19. lesz majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában