Eötvös Cirkusz

2020.10.26. 07:00

A jubileumi turné utolsó állomásán

A helyi Cirkusz téren zárta idei turnéját a legendás, alapításának 100. évfordulóját igazi világszámokkal is ünneplő Eötvös Cirkusz.

Szabó Szabolcs

Fotó: Zsedrovits Eniko

Az Eötvös név fogalomnak számít a hazai és a nemzetközi cirkuszi szakmában. Az alapításának idén századik évfordulóját ünneplő cirkusz fordulatokban, sikerekben és újrakezdések sokaságában gazdag múltra tekint vissza.

Az alapítás az 1894-ben született Eötvös Nándor Aladár nevéhez fűződik, aki természetesen cirkuszi családból érkezett. 1914-ben kitört az I. világháború, besorozták katonának és négy évig harcolt a fronton. A háború befejezése után leszerelt, és elindult megkeresni a családját. De nagyapja (Joszi Vinicki) cirkuszából semmi sem maradt, édesanyja és testvérei pedig mélyszegénységben tengődtek. A nagyapja már nem élt, így ő lett a családfő. Spórolt pénzéből vásárolt egy ponyvát, és saját kezűleg varrt egy cirkuszi sátrat. Megszerezte a cirkuszhoz szükséges felszereléseket, és 1920 tavaszán megindította saját cirkuszát az Eötvös Cirkuszt.

A díjnyertes elefánprodukció egyik főszereplője délutáni sétája közben
Fotók: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A mindig is a családi tradíciókra építő cirkusz regényes története megtalálható a cirkusz hivatalos honlapján (eotvoscirkusz.hu), a terjedelmi korlátok miatt e gyűjtésből az alábbiakban a közelmúlt történéseit emelnék ki: „2005-ben az Eötvös Cirkusz egy időre bezárt és pár évig nem turnézott. Szerencsére az Eötvös Cirkusz nem tűnt el végleg a történelem sülyesztőjében, mint egy főnix hamvadó poraiból feltámadt. 2010-ben Eötvös Loránd vette át a cirkusz vezetését a családjával. Eddigi legnagyobb sikereit érte el a családi cirkusz, a legszínvonalasabb produkciók, a legszenzációsabb világszámok váltották egymást az elmúlt 10 évben.” A 100 éves jubileum tiszteletére az idei évben összeállították a látványos és izgalmas bemutatók sokaságát kínáló Centenárium című előadást, amely turné utolsó állomása a napokban Dunaújváros volt.

Nem csak az egzotikusnak számító állatok, a libák is fontos szerepet kaptak az előadáson

A múlt héten csütörtökön délután Eötvös Loránd felesége, Adrienn, aki maga is artista kalauzolta körbe lapunk munkatársait. Megismerkedhettünk a Dunaújvárosban is közönségkedvenc két óriás termetű patagóniai oroszlánfókával Scooby-val és Teddy-vel. Ottjártunkkor, Teddy volt az aktívabb, szívesen pózolt fotósunknak gondozója, Perry Pedersen biztatására.

A már említett Centenáriumi előadás egyik leghíresebb számának, a 2019-es monte-carlói cirkuszfesztivál díjnyertes elefántprodukciójának főszereplői is békésen legelésztek a számukra elkülönített füves részen.A pandémia komolyan érintette az cirkuszi világot is. Az előzetes naptárukat teljesen át kellett alakítani. Az tavaszi karantén utáni újrakezdéshez és az állatok etetésére azonban érkezett állami segítség.

A helyi Cirkusz téren zárta jubileumi turnéját a száz éve alapított, hazai és nemzetközi hírnévvel bíró legendás Eötvös Cirkusz. A Centenárium című előadásuk számos látványos, izgalmas, humoros mutatvánnyal, bemutatóval várta a közönséget az elmúlt napokban. Látható volt például a 2019-es monte-carlói cirkuszfesztiválon díjat nyert elefántprodukció is. Gyorsan közönségkedvenc lett a képünkön látható, közel háromszáz kilós patagóniai óriásfóka, Teddy – az előadáson Scooby névre hallgató párja is szerepelt –, akit gondozója és egyben idomárja, Perry Pedersen (képünkön) mutatott be lapunknak. A jubileumi előadáson a világhírű artistáknak és az Eötvös család legifjabb generációjának is tapsolhatott a nagyérdemű.

A közönség visszajelzései alapján valóban emlékezetes élményt nyújtott az Eötvös utazócirkusz jubileumi produkciója, amelyen számos neves artista is fellépett, csakúgy mint az Eötvös család legfiatalabb generációja is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában