Most megújulhat a II. világháborús emlékműnél a hősi halottak neveit tartalmazó tábla is

2020.09.14. 11:30

Pályázati forrásból újíttathat fel négy helyi keresztet a mezőfalvi német önkormányzat

Négy, útszéli kőkereszt kap renoválást és új alapot.

Horváth László

A Piac téri kápolnánál lévő kereszt is egyike a renoválandóknak

Fotó: Horváth László / Dunaújvárosi Hírlap

Mezőfalva

A pályázati lehetőségről Molnárné Troppert Máriától a Mezőfalvi Német Nemzetiségi Önkormányzat vezetőjétől tudtunk meg részleteket:

– A keresztfelújítási pályázatot a nemzetiségi támogatások osztálya hirdette meg, és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-hez kellett benyújtani. Az első olvasatban Keresztfelújításra maximálisan 1.5 millió forintra lehetett pályázni. Az indoklásban elhangzott, hogy Mezőfalván sok útszéli kereszt van, ami kifejezi a településen élők vallásosságát, hitét, hitéletének erősségét. A felújítás célja, hogy ezeket a kereszteket úgymond visszadjuk az embereknek, és ezzel is erősítsük a katolikus egyházat, a közösséget. Mivel Mezőfalván ezekből a keresztekből tizenegy van, ami sok, ezért úgy gondoltuk, megpróbájuk a lehető legtöbbet kihozni a pályázati lehetőségből.

A nemzetiségi önkormányzat tagjai a szerdai ülésen
Fotó: Horváth László / Dunaújvárosi Hírlap

A kiírástól pozitív irányban eltérve négy kereszt felújítására kaptunk támogatást, összesen hárommillió forint értékben. A keresztek új talapzatot is kapnak. Darus autóval leemelik a kereszteket a helyükről, majd elviszik azokat Bodmérra, ahol a megfelelő referenciával dolgozó műköves szakember veszi kezelésbe. A támogatói okiratot már aláírtuk, rendelkezésre áll a pénz, és a szerződést is megkötöttük. A következő napokban, hetekben sor kerül a keresztek elvitelére. A templom oldalában lévőt már a cikk írása idején elszállították. Ezzel is segítve a templomfelújítást. A kereszteket lecsiszolják, újra vésik, rendbe teszik azokon a feliratokat. A határidő december 31., de ígérték, nagyon igyekeznek, hogy a rossz idő beállta előtt végezzenek.

A Piac téri kápolnánál lévő kereszt is egyike a renoválandóknak
Fotó: Horváth László / Dunaújvárosi Hírlap

A témával kapcsolatban további információ, hogy a keresztekkel egyidejűleg megújulhat a II. világháborús emlékműnél a hősi halottak névsorát tartalmazó tábla, ami ezúttal nem fából lesz, hanem márványból, és arra vésik a neveket. Szintén újdonság, hogy a templom oldalából elvitt kereszt a felújítás után nem oda kerül vissza, hanem a templom főbejárata mellett lesz. A templom eredeti építési tájolásakor a régi fotók szerint is a templom bejárata előtt volt. 1935-ben a templom átépítésekor lett valamilyen megfontolásból az épület oldalába elhelyezve. Most ezt a helyzetet vissza szeretnék állítani, valamint a lépcső környékére kerülne a háború hőseinek nevét tartalmazó tábla. Tehát a keresztek felújítása kapcsán jó eséllyel megoldást nyerhet ez a szándék is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában