Augusztus 20. programok a városban és környékén

2020.08.19. 20:00

Településszintű rendezvény nem lesz

A koronavírus miatt idén szerény keretek között ünnepelnek a települések augusztus 20-án, az államalapítás évfordulóján.

Molnár Emese, Horváth László, Balogh Tamás

Dunaújváros Facebook-oldalán adott hírt július 30-án az önkormányzat arról, hogy elmarad az augusztus 20-i államalapítási ünnepség városunkban is. Ám ettől függetlenül lesz program az ünnephez kapcsolódóan. A római katolikus egyházközség tájékoztatása alapján augusztus 20-án 8.30-kor a Krisztus király Főtemplomban szentmisét tartanak. Ezen a napon az evangélikus templom is várja az érdeklődőket, 17 órakor Várai Róbert „Kétely, vagy bizonyosság, Koppány vagy István? – és a kereszténység” című előadása hallható, majd 18 órakor a Szellemi Ember Baráti Kör Egyesület tartja meg éves közgyűlését. Augusztus 20-21-én az Intercisa Múzeum zárva tart. Augusztus 25-én, kedden a szokásos nyitvatartással – 10–16 óráig – várják a látogatókat.

Kulcs Augusztus 19-én 17 órakor Tények és vélemények címmel dr. Fehér András tart előadást a Szent Korona témájában a faluházban. Jobb Gyula polgármester elmondta, bár augusztus 20-án a szokásos ünnepségük elmarad a jár­vány­ügyi helyzetre való tekintettel, de a Kulcsi Baráti Kör és a helyi sportegyesület hagyományőrző rendezvénye nem marad el, közös dunai evezős túrára indulnak majd.

Nagyvenyimen meghitt ünnepség lesz idén is a templomkertben (tavalyi fotó)
Fotó: Horváth László

Adony A településen nem lesz önkormányzati rendezvény augusztus 20-án. Viszont a római katolikus templomban ezen a napon 9.30-kor kenyérszenteléssel egybekötött egyházi szentmisét tartanak.

Mezőfalván augusztus 20-án a 8.30-kor katolikus mise keretén belül, a mise utolsó szakaszában szentelik fel az új kenyeret. Kérik a civil szervezeteket, ha lehet, népviseletben jelenjenek meg.

Kisapostagon az evangélikus templomban augusztus 20-án 15 órai kezdettel a Felvidékről érkező „A Megmaradásunkért” kultúrcsoport ünnepi műsorát láthatják. Az ünnepi gondolatokat Márkli János alpolgármester mondja el. A szervezők kérik a résztvevőket, hogy a zárt terekben viseljenek maszkot!

Baracson szintén augusztus 20-án tartják az ünnepi megemlékezést. 10 órai kezdettel az apátszállási templomkertbe várják az ünneplőket, ahol Várai Róbert polgármester előadását hallgathatják meg.

Nagyvenyimen augusztus 20-án, csütörtökön 11 órától a Szent Bernát Arborétumban láthatunk államalapításunk évfordulójára szervezett műsort. Az ünnepi gondolatokat ezúttal is Vargáné Kaiser Katalin polgármester mondja el, majd sor kerül az új kenyér megszegésére.

Dunaföldváron az ismert okok miatt az idén nem lesz nagy fesztivál, a korábbi hagyományos elemeket megőrizve ugyan, de lényegesen szolidabb programmal várják a helyi lakosokat. Az esemény megtervezésénél figyelembe vették a helyi művészeti csoportok kérését, akiknek már nagyon hiányzott a színpad és a fellépés. Fokozottan ügyelnek a közönség biztonságos távolságtartására. Bár a hagyományos halászléfőző versenyt nem hirdetik meg, de ezt a hagyományos ételt, az előzetesen bejelentkezők a közösségeik részére megfőzhetik a helyszínen.

Az eseménysorozat az ünnepi szentmisével kezdődik az Öregtemplomban dél­előtt fél tízkor. A koszorúzás a Szent István szobornál a Templom utcában 10.15-kor. A Solti Ifjúsági Fúvószenekar a Duna-parti sétányon muzsikál 11.15-től. Rostás Robi vezetésével belakhatják az akkor nyíló Duna-parti sportparkot a délutáni órákban. A színpadon a Löfan mazsorettcsoportot és az Ördögszekér Táncegyesület tagjait láthatják. A nótakedvelőket Szávolovics Gabi szórakoztatja este hattól. Azután színpad és a nézőtér szabadtéri mozivá alakul, a „Seveled” című magyar filmet fogják vetíteni.

A rendezők azt szeretnék, ha az odalátogatók egymás társaságát élvezve, sportolási és hajókázási lehetőségeket kihasználva töltenék el a Szent István napot a város legszebb szabadtéri helyszínén!

Előszálláson a Szent István-napi ünnepségüket a művelődési házban tartják, 19-én szerdán, 16 órakor. A programot az ünnepi köszöntő, kulturális műsor, az újszülöttek polgárrá fogadása és a hagyományos kenyérsütő verseny eredményhirdetése teszi teljessé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában