Az augusztus 15-ig visszaküldött ívek száma elérheti a másfél milliót

2020.08.12. 17:30

Nemzeti konzultáció: közelít a leadási határidő

Már 1 millió 367 ezer 322-en küldték vissza a nemzeti konzultációs íveket, illetve válaszoltak az online felületen – mondta el Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) szóvivője szerdán Budapesten újságíróknak az MTI múlt heti beszámolója alapján.

Molnár Emese

Kecskemét, 2020. június 15. Kézbesítõ nemzeti konzultációs kérdõívet tartalmazó leveleket készül bedobni a postaládákba egy kecskeméti társasházban 2020. június 15-én. Ezen a napon Kecskeméten megkezdõdött a nemzeti konzultációs kérdõívek kézbesítése, amely várhatóan egy hónapig tart. A posták a mintegy 7,8 millió küldeményt ütemezetten kapják meg. MTI/Ujvári Sándor

Fotó: Ujvári Sándor

Augusztus 15-ig lehet leadni az íveket, illetve addig lehet az online felületen kitölteni a nemzeti konzultációt. Farkas Örs vázolta, a mostani konzultáció a gazdasági szuverenitás megőrzéséről és a járvány elleni hatékony védekezésről szól. Olyan kérdésekben kérik ki az emberek véleményét, mint például a maszkviselés, a határok lezárása, a vásárlási idősáv vagy az ingyenes parkolás. Kiemelte: minden magyar család hétköznapjait érintő kérdésekről van szó, ezért kéri a kormány, hogy aki eddig nem tette, mondja el véleményét a hátralévő napokban.

Szalai Attila:

– Úgy gondolom, hogy a nemzeti konzultáció egy remek oda-vissza kommunikáció a kormány és az érdeklődő állampolgárok között. Ezáltal a kormány láthatja, hogy mennyi embert érdekel a valós helyzet, mennyien foglalkoznak aktuálpolitikai kérdésekkel, az ország ügyeivel. Demokratikus eszköz is, amellyel egyértelmű visszajelzést kap a kormány, hogy az elképzelései mennyire elfogadottak. Szerintem a nemzeti konzultáció azt bizonyítja, hogy a kormány a kardinális kérdésekben együttműködik a választópolgárokkal.

Dr. Mészáros Lajos:

– Nagyon jó módszernek tartom, hogy kiemelten fontos kérdésekben a kormány a közvéleményhez fordul. A konzultáció eredményeképpen több muníciót kap ahhoz, hogy hatékony intézkedéseket hozhasson akár a járvány megfékezésére, akár a gazdasági károk kivédésére. A demokrácia érvényesülésének egy közvetlen formáját látom a nemzeti konzultációban.

Makai Gábor:

– Én személy szerint kötelezővé tenném a nemzeti konzultáció kitöltését, mert úgy vélem, egy választópolgárnak nemcsak joga, hanem kötelezettsége is van. Biztosan van öt perce mindenkinek arra, hogy elmondja a véleményét, mi az, amivel egyetért, és mi az, amivel nem. Alapvető dolog lenne, mint szavazni a választáson. Ha nem veszünk részt a voksoláson, ha nem töltjük ki a részünkre küldött kérdőívet, az olyan, mintha megvonnánk a vállunkat. Hozzátenném, hogy számomra a kérdőívek postaládákból való kilopkodása felháborító, egyszerűen nevetségesnek és gyerekesnek tartom. Arra biztatok mindenkit, hogy szánjon rá egy kis időt, és válaszoljon a kérdésekre saját belátása szerint igennel vagy nemmel.

Kormányzati Tájékoztatási Központ szerint eddig már 1 millió 367 ezer 322-en küldték vissza a nemzeti konzultációs íveket
Fotó: MTI/Ujvári Sándor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában