BERENDEZNÉK ISMÉT A LOURDES-I BARLANGOT

2020.08.24. 15:00

Legyen végre újra kegyhely Ercsiben!

A kisváros katolikusai, lokálpatriótái szeretnék, ha hófehér kis lourdes-i barlangjuk ismét kegyhely lehetne, Szűz Máriával, sziklával, kereszttel. A Dunára letekintő, vadregényes domboldalon égig szállhat az ima, de a lelki biztatás tán e segítséggel hatásosabb.

Zsohár Melinda

Tikkasztó hőségben állunk a szépen felújított, hófehérre festett műemlék Szapáry–­Eötvös-­kápolna előtt. A magas, zárt, kapuszerű ajtó hálóborítású az üveg mögött, belátni a kicsiny templomba, ami teljesen üres, olvasható a feol.hu cikkében. A képzeletbeli oltár helyén, a falon a Mária-kegykép másolata megérinti a leskelődőt, a Szűzanya pillantása szívbe markoló. Szili Istvánné Viczkó Tímea mutatja az 1700-as évek óta zarándokok látogatta helyet. A kápolnai dombon áll a műemlék Eötvös József-obeliszk, kerengő, látványos terméskő lépcsősor vezet alá, mondjuk úgy, egy „emelettel” lejjebb, ahol a katolikus hagyomány szerinti boltíves építmény áll: a lourdes-i barlang. Üresen.

A keresztények fogyatkoznak, a vallástalanodás tagadhatatlan, a kétezer éves római egyház híveinek száma is megcsappant. Nem filozofálunk Tímeával, az azonban bizonyos, hogy csakis öröm lehet, ha egy helyi közösség valamit akar. Ima- és zarándokhelyet, a katolikus tradíciók újjáélesztését, megtartását, felelevenítését. Az amúgy évszázados búcsújáró hely szakrális vonzása tapintható, gyönyörű a táj, alant folyik a Duna, mélyről fakad a csodatévő Mária-forrás – az itteni csodálatos gyógyulásoknak irodalma van. Persze a sajátos történetű és lakossági összetételű Ercsi sokat átélt és szellemiségében is sokat változott az idők folyamán. Ám ez nem akadálya, hogy ismét berendezhessék a barlangocskát, s zarándokokat fogadnának a szép helyen, miként még az 1960-as években is történt a fotók tanúsága szerint, mondja Tímea.

Szili Istvánné Viczkó Tímea mutatja a boltíves építményt. Egyházi áldással szeretnék újra berendezni Fotó: Zsohár Melinda / Fejér Megyei Hírlap

Ercsiben a török kiűzése után telepedtek le katolikus horvátok, ahogy itt mondják: a rácok. Családnevek, históriák, történelmi tények, tánccsoport, nemzetiségi önkormányzat őrzi emléküket, sajnos már kevesen beszélik az elődök nyelvét. Tímea édesapja, Viczkó Simon volt az utolsó főjegy­zője Ercsinek az egykori baloldali fordulat előtt. A tősgyökeres ercsi asszony fáradhatatlan helytörténeti kutató, számos könyv és írás szerzője e témában, a horvát nemzetiségi önkormányzat elnöke, Ercsi díszpolgára. Otthonában, a régi festmények, fotográfiák, könyvek, beszédes tárgyak között próbál minden héten a nagy asztalnál az általa vezetett Jorgováni rác kórus. Tímea két felnőtt fia, Márkó és Adrián – Ándrénak szólítják – beszélnek horvátul, szívükön viselik az ercsi rác életérzést, hagyományt, öntudatőrzést. Tímea, Szili Istvánné könyve, a Rácok Ercsiben alapos és olvasmányos monográfia.

A kortalan, helyi ügyeket képviselő és fáradhatatlan szervező Tímea tehát a barlangot szeretné egyházi áldással berendezni újra lelkes támogatók közreműködésével, a püspök segítségét kérték hozzá. A szobrok és a szentképek megvannak, a felújított szakrális és történeti épületegyüttes méltó környezet, a kápolnai úti kőkeresztet most bontották ki a sűrű fák, bokrok közül a Zorica tánccsoport tagjai. A francia Bernadett, a Mária-jelenések legendás szentje, a világ legnagyobb Mária-kegyhelyének, Lourdes névadójának kultusza Ercsibe is „beköltözött” – a Mária-tisztelet révén, a 19. század végén. Imára, fohászra marasztanák a 2020-as években is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában