MÉG STAGNÁL

2020.08.15. 16:00

A koronavírus örökítőanyagának koncentrációját mérik Fehérváron

Habár a legfrissebb mérések szerint a megyeszékhelyen még nem mutatható ki a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának növekedése, más, országos adatok a vírus előretörését vetítik előre.

Házi Péter, FMH

A fehérvári szennyvíztelepen rendszeresen vizsgálják a koronavírus örökítőanyagának koncentrációját

Fotó: FMH-archív

A Nemzeti Népegészségügyi Központ által végzett szenny­vízvizsgálatok a 32. héten Bu­da­pesten és Debrecenben is enyhén növekedő tendenciát mutattak ki a SARS-­CoV-2 vírus örökítőanyagának mennyi­ségében. A nemzetközi ta­pasztalatok szerint a szenny­vízben kimutatható kon­centrációnövekedés 4–10 nappal előzi meg a tünetes meg­betegedések számának emel­kedését. Ugyanakkor a terjedés felgyorsulása megelőzhető az érvényben lévő járványügyi szabályok betartásával. – Írja a feol.hu.

A fehérvári szennyvíztelepen rendszeresen vizsgálják a koronavírus örökítőanyagának koncentrációját
Fotó: FMH-archív

A legfrissebb, augusztus 5-i székesfehérvári vizsgálatok (még) nem mutattak ki ilyen növekedést a megyeszékhely szennyvíztisztító telepén. Az ezen a héten vett minta ki­elemzésének eredménye igen fontos lesz, ez az eredmény a jövő hétre várható. Ahhoz, hogy a vírus újbóli terjedésének gátat vessünk, vagy legalább lassítsuk, fontos, hogy csak a magukat egészségesnek tartó, tüneteket nem mutató egyének álljanak munkába, menjenek közösségbe.

Amint arról korábban írtunk, a vírus a négyfokos szenny­vízben 14 napig életképes. A 20 fokosban két napig, és RNS-e nyolc napig kimutatható, de fertőzőképességet már nem mutat. Továbbá a vírus az esetleges tünetek megjelenése előtt néhány nappal elkezd ürülni a szervezetből. Ezért alkalmas előrejelzésre a szenny­víz vizsgálata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában