A POLGÁRMESTER A PÁLYÁZATI ELSZÁMOLÁSOKTÓL TART

2020.07.09. 17:00

Soron kívül üléseztek Ercsiben – Több dologra is kíváncsi volt az ercsi fideszes ellenzék

Az ercsi képviselő-testület Fidesz–KDNP frakciójának vezetője, Gólics Ildikó rendkívüli és nyílt képviselő-testületi ülés megtartására tett javaslatot Szabó Tamás polgármesternél. A frakcióvezető azt kérte, az ülésre július második felében kerüljön sor, továbbá javaslatot tett annak napirendjére vonatkozóan is.

Sági Zoltán

A Fidesz–KDNP frakció főként a veszélyhelyzet során saját jogkörben hozott intézkedéseivel kapcsolatban akarta meghallgatni a polgármestert. Továbbá meg kívánta hallgatni az általa szintén a rendkívüli felhatalmazással élve kinevezett Fischer Ádám alpolgármestert is arról, mit végzett a kinevezése óta eltelt időszakban. Mint ismert, Fischer Ádám megválasztását a testület korábban hat alkalommal utasította el. De az is igaz: a testületben 5:4 arányban a Fidesz–KDNP frakció tagjai vannak többségben. – Írja a feol.hu.

A szerdára meghirdetett rendkívüli ülés sem időpontjában, sem napirendi pontjait tekintve nem volt teljes fedésben a kezdeményezők javaslatával. Az önkormányzat honlapján közzétett meghívó szerint utóbbiakból csupán három lett. Az első pont az Ercsi Napfény Óvoda intézményvezetői posztjára benyújtott jelentkezéseket véleményező, létrehozandó bizottságról szólt. A második a képviselő-testületi jogkörben eljáró polgármester veszélyhelyzeti döntéseiről és az azok végrehajtásáról adott tájékoztatást. A harmadik a közalkalmazotti jogviszony munkaviszonnyá történő átalakításáról alkotandó határozati javaslat megszavazására adott lehetőséget.

Szabó Tamást a rendkívüli ülés előtt megkérdeztük: miért hozta korábbra a rendkívüli ülést, és miért nem szerepel a napirendi pontok között Fischer beszámolója? A dátummal kapcsolatban a polgármester tájékoztatott, az időpontválasztást részéről az indokolta, hogy július 13-tól három hétig szabadságon lesz, amelyet nem kívánt elhalasztani, tekintettel arra, hogy a veszélyhelyzet kihirdetése óta nem volt pihenőn. Fischerrel kapcsolatban elmondta: az alpolgármesternek – a polgármester beosztottjaként – nincsen a törvény által rá rótt beszámolási kötelezettsége. A 17 órakor megkezdődött rendkívüli képviselő-testületi ülés kezdetén, előre várható módon, a Fidesz–KDNP frakció megkísérelt napirend-módosítási javaslattal élve visszatérni az általa kezdeményezett napirendi pontokhoz. A jegyző azonban úgy foglalt állást, hogy erre törvényes lehetőség nincsen.

Ezt követően a 3 pontos napirendet a testület egyhangúlag megszavazta.

Csakúgy, mint a polgármester személyi javaslatát az Ercsi Napfény Óvoda intézményvezetői posztjára benyújtott jelentkezéseket véleményező bizottság tagjaira. A második pontban Szabó Tamás vázlatosan indoklással szolgált az egyszemélyi irányítása időszakában általa alkotott rendeletekről, köztük a költségvetési rendelet módosításáról és Fischer kinevezésének okairól is. A vázlatosságot indokolta, hogy a polgármester a veszélyhelyzet ideje alatt összesen közel 140 rendeletet hozott és 8 korábbit módosított.

Részben emiatt is, reakciójában Gólics Ildikó sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy nincs lehetőségük a rendeletek utólagos és részletes áttekintésére, azok jóváhagyásának vagy elutasításának opciójával. Gólics példaként említette, hogy az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatának szerinte a képviselők mozgásterét szűkítő módosítása sem szükséges, sem indokolt nem volt.

Noha a rendkívüli képviselő-testületi ülésen a korábbi pályázatok elszámolásával kapcsolatban heves vita bontakozott ki, összességében a testületi többség konstruktív jelenlétében zajlott az alkalom. Az együttműködés pártosságon túli fontosságára egyébként a jelen lévő ercsi lakosok határozott felszólalásai is emlékeztették az önkormányzat vezetőjét és tagjait. Az ülés végeztével Fischer Ádám pedig szűk 10 percben mégiscsak beszámolt első negyedévi teljesítményéről. Elsőként arról, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt, higiénés okokból, borotválkozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában