Példamutatásuknak lassan, de biztosan látszik az eredménye

2020.07.15. 07:00

Egy ökogerilla házaspár nyomában jártunk

Van egy házaspár, a Szepessyék, akik nyomában a szemetes területek megtisztulnak. Belső indíttatás vezérli őket, nem más helyett, hanem maguk miatt kezdték felszámolni a hulladékkal szennyezett területeket közvetlen környezetükben éppúgy, mint ahogy bármerre, ahol járnak.

Török Tímea

Fotó: Zsedrovits Eniko

Szepessy Gergő és Szepessy Angéla jelenleg még kétlaki életet élnek, télen Dunaújvárosban, tavasztól őszig pedig a kis településen laknak. A férj üzemmérnökként műszakba jár a vasműbe dolgozni, a feleség német fordítással foglalkozik.

Szepessyék egyre többet közlekednek kerékpárral, mert az ekonomikus élet hívei minden tekintetben
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Aki nem jár a kulcsi Határ út felé, az a közösségimédia-bejegyzésekből értesülhet a mintegy hétszáz méter hosszúságú bevezető út mellett végzett rendszeres munkájukról. Már évek óta szedik a közterületet elcsúfító szemetet, nyírják az út szélén a gyomnövényeket. Amíg mások pihenéssel töltik a szabad­idejüket, ők kerítésen kívül is rendben tartják a mi környezetünket is.

– Belső indíttatásból szedjük a szemetet. Az otthonról hozott példa, az oktatásban tanultak mind hozzájárultak, hogy mi így tartsuk helyesnek. Csak másodlagos célunk a szemléletformálás – mondta el Szepessy Gergő.

Szomorú csendélet szeméttel az út széléről
Fotó: amatőr

Az elismerésre méltó munkájukat dokumentáló képek mellett olvastam kritikus megjegyzéseket is, erről is kérdeztem Gergőt.

– A kritikus megjegyzések azt hiszem, nem elsősorban nekünk szólnak, hanem az illető a saját bizonyítványát magyarázza. Mert nyilvánvaló, hogy saját környezetünk megóvása érdekében elsősorban mi magunk tehetünk a legtöbbet, ahogy a szemetet is egyénenként hajítják ki az autóból. Ide például semmiképp nem javasolnám konténer kihelyezését sem, mert a szemét vonzza a szemetet. Főleg gyors­éttermi csomagolást, csikkeket, sörös- és energiaitalos dobozt, műanyag palackot szedünk össze.

A gyomnövények allergének és balesetveszélyesek is
Fotó: amatőr

Hatékony stratégiának bizonyult, hogy megszólítottam azt, akit szemetelni láttunk, és megkértem, hogy ne tegye, mert itt nem szokás. Ha valaki tiszta környezetet lát maga előtt, az tudja, hogy ott ez az elvárt norma, hogy nem „illik” a szemetet eldobni. Lassan, de van eredmény, mert néhány évvel ezelőtt még heti rendszerességgel szedtük a szemetet, mára már csak félévente kell az út szélét összetakarítani – tette hozzá Szepessy Gergő .

A házaspár jártában-keltében mindenhol szedi a szemetet

Szepessyék nem csak Kulcson takarítják a közterületet, hanem Dunaújvárosban a Duna-parton is gyakran láthatjuk őket. Mint mesélték „ott szedjük a szemetet, ahol vagyunk”, így például egy családi kirándulás alkalmával sem tudtak elmenni a Tokaj-hegyaljai település, Tarcal csodálatos kis tava mellett, amíg azt körülbelül négyórányi munkával meg nem tisztították a horgászok által otthagyott hulladéktól.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában