jó kezekbe került

2020.06.11. 12:00

Különleges összefogással, közösen segítettek egy sérült, kiszáradás határán lévő madáron

A mezőfalviak ismét példát mutattak és nem is akármilyet. Sérült, legyektől belepett, már szinte alig élő kuvikot próbáltak megmenteni. A madár még nincs túl a nehezén, de jó kezekben van a Magyar Madármentők Alapítványnál, ami a Budapesti Állatkert alapítványa.

Horváth László

A sérült állat Pethes Bálint közreműködésével jutott el az értő kezekhez.

– Szombaton este a Mezőfalva Fóruma csoportban Scheidl Márton kért segítséget, hogy hová fordulhat ilyen esetben. Én a Turi Állatkórházat ajánlottam, és azt is, hogy ha kell, a fuvarban segítek neki. Gyorsan telefonon fel is hívtak, hogy nem tudják hová vinni, de segítség kéne a madárkának, mivel a legyek már lepték a fejét, de még bujkált a fűben. Ekkor mentem el érte. Az állapotát látva egyből egyeztettem a MME hortobágyi ismerősökkel, hogy mit is tegyünk. Ők az interneten keresztül segítettek, képet küldtem nekik. Adtak tanácsokat, a terv az volt, hogy mivel hétfőn úgy is a nemzeti parkhoz megyek, elviszem magammal a madárkórházba. Mivel szegénykét nagyon beköpték már a legyek, inkább elvittem Földvárra, ugyan még nem volt dolguk ilyen jövevénnyel, az állatorvossal közösen megtisztítottuk a fején a tollazatot. Egyeztettünk róla, hogy mit tehetünk érte, és haza is értem vele este 11-re. Kamillateával a szemeit szépen kitisztítottuk párommal, és fecskendővel megitattuk az MME ismerősök és az állatorvos tanácsai alapján. Papírból csináltunk neki egy ideiglenes helyet. Reggelre az állapota ismét elég rossz volt, igaz azért az kecsegtető volt, hogy a szökéssel azért próbálkozott az este folyamán.

Az orvossal közösen megtisztították a fején a tollazatot
Fotók: Horváth László

Reggel már a gyerekek is nagy örömmel segítettek egy új szállítóláda készítésében, amelyre szúnyoghálós szellőzőket készítettünk, fűrészeltünk bele ágast, hogy legyen mire felülni, és fűből bealmoztuk! Sajnos nem tudtuk annyira helyrehozni, hogy etetni is tudjuk, hidralizálás jó hatással volt rá, de a szegycsontja már nagyon kint volt, ezért telefonon egyeztettem a Budapesti Állatkert egyik ismerős vezetőjével, hogy mit tanácsol. Többszöri telefonálás után úgy döntöttünk, hogy a legbiztosabb ha felvisszük azonnal. Az igazgató ugyan megígérte, hogy megpróbáljuk visszajuttatni majd ide, ha sikeresen felépül, de mivel fokozottan védett a madárka, ezért nem lesz egyszerű, de mindent megteszünk. A vadállatmentő alapítvány budapesti állatkertben lévő telepén ritka vendég a kuvik, de most többen is vannak, jelenleg ennyi információnk van, de holnap majd felhívom újra, hogy sikerült-e a mentés – tájékoztatott Pethes Bálint vasárnap késő este.

Pethes Bálint és családja odaadással ápolta a beteg madarat

Bálint hétfőn jelezte: a madár jelenleg mesterséges etetés alatt van. Sajnos még nem tud önállóan táplálkozni, és félő, hogy az ápolásnak köszönhetően hozzászokik az ember közelségéhez, gondoskodásához, így kétséges, hogy sikerül-e majd visszaintegrálni a természetes környezetébe. Mindenesetre a két, mezőfalvi embernek, illetve Bálintnak és családjának jár a taps – nem is kicsi!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában