Bevásároltam – csak úgy röpködtek a bukszámból az ezresek

2020.06.13. 11:00

Egy kis ez, meg egy kis az

A legjobb hír, hogy kapható 350 forintos kilónkénti áron görögdinnye. Furcsán néznek rám, amikor csak egy kis szeletkét, sarkocskát, kisebb nyolcadot kérek.

Jakab Klára

Fotó: LI

Szegény nyugdíjas – gondolják, pedig ha tudnák, hogy ezt a csemegét Hunor kapja, a családtag görény, merthogy nekünk ő a kedvencünk, neki meg a görögdinnye. Így kerek a világ. Nem is értem, miért vagyunk megütközve a nyárias kínálaton, hiszen júniust írunk. Mindjárt kezdődhet az aratás, no és a lekvárfőzés, rögvest itt a július, augusztus. Hogy nem érezzük a nyarat?! Arról bizony a szokásosnál is hidegebb május tehet, szép hosszan kitartott a hűvös tavasz. A piac környékén még a maszkos divat járja, de egyre lazul a fegyelem, oldódik a félelem, csoda jó nézni, ahogyan az emberek megállnak beszélgetni – ez is megengedhetetlen luxus volt idáig. A beszerezni valók között van a levesnek való, vastag hüvelyű zöldborsó, amit 650 forintért sikerült kifogni, a hozzávaló zöldség, amiből gazdag a választék, csomóját majdnem egységesen 300 forintért vehetjük meg.

Ezen a standon mérik a legolcsóbb epret, másutt még 1800-2000 forint kilója – lesz-e olcsóbb, hogy emberesen belakjunk belőle?
Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Nagy áttörés történt a burgonya frontján, az újkrumpli már 250 forintért kapható, a régi ára emelkedőben van, 450-ért adják. Látni friss spenótot 700-ért, idei kelkáposztát 650-ért, ezekből gyorsan megvan a főzelék, feltétnek tükörtojás, 35 és 45 forintért adják a tojás darabját. Gyönyörű zsenge tök kelleti magát 300-ért, a karfiol jócskán többe kerül, 790-et kértek egy kilóért. Kicsike fej sajnos alig van köztük, félbe pedig már a piacon sem vágják… A palántaárusok még mindig kínálják portékáikat, s milyen jó, hogy gondoltak a későn ültetőkre, és azokra, akiknél elszáradt egy-egy tő. A virágárusok bánatára a legtöbb iskolában elmaradtak idén a nagyszabású ballagások, évzárók, s ez látszik a kínálaton: a vásárlót sok-sok virág várja, pompás csokorról álmodva...

20-30 százalékot mondanak...

A „májusi cseresznye” úgy átszaladt rajtunk, mintha nem is létezne, ami most kapható, annak (kapaszkodjanak!) 600-800 forintba kerül kilója. A hozzáértők megjósolták, hogy nagyon drága lesz, mert „termésbecslési körkép alapján úgy tűnik, a jó évjáratok 15-16 ezer tonnás termésével szemben idén ennek mindöszsze harmadára lehet számítani. Ezért a fogyasztói ára akár 20-30 százalékkal is magasabb lehet.” Fokozom az ámulatot, hogy a meggy 900, a sárgabarack 1200, az eper 1900 forintba kerül kilónként.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában