a jogász válaszol

2020.04.12. 13:00

Fogyasztóvédelem mint érdekképviselet

Mindennapi életünk szerves részét képezi a vásárlás. A piacnak két főszereplője van a termelő (eladó) és a fogyasztó (vevő).

Dr. Unger Zsolt

Forrás: Shutterstock

Az elégedett fogyasztó nélkülözhetetlen szereplője a piacgazdaságnak, ezért a fogyasztó védelemre, támogatásra szorul. A fogyasztóvédelem célja az egyensúly helyreállítása, a fogyasztó jogainak, érdekeinek képviselete, érvényre juttatása. Adásvétel esetén, legyen az akár egy bolti vásárlás az eladó kötelezettséget vállal arra, hogy a megfelelő minőségben és megfelelő árban eladja a terméket a vevőnek. A vásárlással egyidejűleg megjelenik a szavatossági igény mint jogintézmény.

A szavatosság annyit jelent, hogy az eladó szavatosságot vállal az eladásra szánt termék megfelelő minőségéért. Előfordul, hogy a vásárló reklamációt nyújt be az eladó felé a termék minőségének vonatkozásában. Ilyenkor a vevő szavatossági igényével kíván élni. A vevő ezen igényét, ha mással nem a vásárolt termékkel egyidejűleg megkapott vásárlási igazolással (blokkal), vagy a garancialevél mellé csatolt számlával tudja érvényesíteni.

Az eladót terheli annak igazolása, hogy az eladáskor az adott termék kifogástalan és használatra vagy fogyasztásra alkalmas a minőségi előírásoknak megfelelő állapotban volt. Amennyiben a fogyasztóvédelmi igényesítése megalapozott, úgy az eladónak a termék jellegétől függően az alábbi kötelezettségei állnak fent.

Ha termék jellegéből adódóan javítható, akkor a kijavítás kötelezettsége terheli az eladót, ha a kijavítás méltánytalan joghátrányt jelentene a vevőnek, illetve a fogyasztónak, akkor a kicserélésről lehet szó. Ha a termék minősége, műszaki állapota, használati jellege az előző két módon nem hozható helyre, ilyenkor élhet a vevő (fogyasztó) az eredeti állapot visszaállításának igényével. Ez azt jelenti, hogy a vevőnek illetve a fogyasztónak jogában áll a kifizetett termék vételárának az eladó általi visszafizetésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában