Autónkkal még lejárt műszaki vizsgával is közlekedhetünk

Az autók műszaki vizsgáztatása a koronavírus-járvány okozta helyzetben is folyamatos, igaz a szervizek egy része beszüntette tevékenységét a gazdasági nehézségek miatt. Arra a kérdésre kerestük a választ, hogy mi lesz a járvány levonulása után a lejárt műszakis autókkal.

Brousil Csaba

A március ­11-i kormányrendelet kimondja, hogy a koronavírus-járványra tekintettel a magyar állampolgárok Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányai a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napig érvényesek. Tehát most autózhatunk a lejárt műszakijú autókkal, de a veszélyhelyzet után két hetük lesz, hogy ezt pótoljuk. Fontos megjegyezni, hogy akinek a rendelet kiadása előtt járt le autóján a műszaki, arra ez a szabályozás nem érvényes.

A rendelet magyar állampolgárokról szól, tehát a cégeket, vállalkozásokat ez a szabályozás nem érinti, azoknak érvényesíteniük kell a műszakit most is. Akinek lejárt a műszakija, és ezt később kell intéznie, számítson arra, hogy az időpont-egyeztetés nem lesz egyszerű, hiszen sok autós jár ugyanabban a cipőben, és mindenkinek gyorsan le kell tudnia a restanciáját. Így arra is fel kell készülni, hogy a most kiadott műszakik lejártával, két év múlva ismét nagy tumultus várható a vizsgaállomásokon, hiszen sokan hasonló időpontban keresik majd fel azokat. Kovács Ferenc, az Európai Autószervizek Egyesülete elnöke a Népszavának azt nyilatkozta, hogy legalább két hónapra lenne szükség, hogy minden vizsgát elvégezzenek. Lesznek olyanok, akik a járvány ideje alatt elvégeztetik a műszaki vizsgát, még így is, ha három hónappal számolunk, körülbelül félmillióan fognak jelentkezni a vizsgaállomásokon.

A járművek műszaki vizsgáztatása a járvány idején sem állt le
Fotó: Pixabay

A másik kérdés, a kötelező biztosítások kérdése. Fizetnek-e a biztosítók, megtérítik-e a kárt a kötelező felelősségbiztosítás terhére, amennyiben közlekedési balesetet okoz valaki ebben a veszélyhelyzeti időben, pláne, ha lejárt autóján a műszaki érvényessége. Erről a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) által kiadott közlemény világos választ ad: Az elmúlt napokban találgatások jelentek meg arról, ha lejárt műszakival közlekedő autós okoz balesetet, akkor ezt esetleg nem téríti a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítása ­(kgfb), mivel a biztosító arra hivatkozhat, hogy a baleset okozója megszegte az egyik legfontosabb szerződési feltételt. Ezért szükséges nyomatékosan hangsúlyozni, hogy a biztosítótársaságok a veszélyhelyzet idején, illetve azt követően tizenöt napig elfogadják a lejárt okmányokat. Ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy minden gépjárművezetőnek rendelkeznie kell érvényes kgfb biztosítással – áll a Mabisz közleményében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában