segítség a bajban

2020.03.25. 17:00

Virtuális nagy pacsi a Szívességfal nevű, netes közösségnek

Az ember, amikor bajban van, először önző módon csakis magára gondol, aztán – ki tudja miféle ösztönöknek, érzelmeknek engedelmeskedve – felülkerekedik benne a segítőszándék. Olvastunk ilyesmiről, láttunk már filmekben ehhez foghatót, de tapasztalni – mi több, részt venni benne! – egészen más.

Jakab Klára

Fotó: Zsedrovits Eniko

Új arcát mutatja meg a város ezekben a félelmetes napokban: különböző (korú, nemű, foglalkozású, vallású, politikai irányultságú, folytathatnánk…) emberek hívják meg barátaikat a Szívességfal facebookos közösségébe, hogy segítsenek egymásnak, másoknak. A csoportnak már ezerhétszáz tagja van. Vastagbetűs kérésük: „Csak olyan információt osszatok meg a csoportban, ami hiteles forrásból származik!”

A recept hihetetlenül egyszerű. Ha valaki tud segíteni valamiben, leírja, s akinek szüksége van erre a segítségre, az igénybe veszi. Ügyelnek rá, hogy ne legyenek személyes kontaktust igénylő posztok (az admin törli is az ilyen bejegyzést), hiszen azzal éppen hogy nagyobb kárt okoznának, mint a segítség maga.

Kedves arcok, kedves mondatok váltják egymást, és láss csodát: többen kínálnak, mint ahányan kérnek.

Eszter felajánlotta, hogy szívesen felteszi a Youtube-csatornára, ahogyan mesét olvas. El is készült Benedek Elek A kóró és a kismadár című meséjével, pár percre biztosan leköti közönségét, s amíg a gyerekek figyelnek, az anyukák pihenhetnek.

Fanni dietetikusnak tanul, szívesen segít biológiából online vagy e-mailben.

Facebook-csoportként található meg a Szívességfal
Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Kinga így jelentkezett be: Ha valakinek magyar nyelv és irodalomból segítségre van szüksége, gyakorláshoz, ismétléshez, érettségire való felkészüléshez, esszéírásban, értekező/érvelő fogalmazások írásában szeretne gyakorlatot szerezni, érettségi szóbeli tételek kidolgozásához szeretne segítséget kérni, szívesen segítek online, 5. évfolyamtól 12-ig osztályig.

Ú. J.-né ezt írja: Ha az otthon tanulás során valaki elakad német nyelvből, vagy érettségire készül, szívesen segítek chat-es konzultáció formájában.

Gergely: Szívesen segítek chates konzultáción ha az otthon tanulás során valaki elakad magyarból (esetleg érettségire készül).

Dóri így jelentkezett: 11. osztályos gimnazista vagyok, némettanár szeretnék lenni, így nem is kérdés, hogy németből (teljesen kezdőtől B1-es szintig) vállalok korrepetálást, segítségadást ha nem ért valamit, vagy csak egyszerűen gyakorolni szeretne.

Kriszta diplomás angoltanárként segítene: Ha valakinek a gyermeke angolból valamilyen vizsgára készül, esetleg bukástól fél, és úgy érzi hogy szükség lenne korrepetálásra, skype-on vagy bármely internetes kommunikációs csatornán szívesen segítek.

Van, aki szájmaszknak való lepedőt kínál, és egy laptopot adna oda távoktatásban tanuló diáknak. Töltenek fel mesét, feladatlapot, amivel a gyerekek leköthetők.

Nem idézek többet, mert már kifogyott a szinonimakészletből az összes szó, amivel a „szívesen segítek” kifejezés helyettesíthető. A jószándékú segítségnyújtás annyira felduzzadt, hogy csoportosítani kellett a témaköröket: gyerekeknek otthoni elfoglaltság, lelki segítség, bevásárlás és több más téma szerepel a névjegyükben. Hírt adnak a népszerű kezdeményezésekről, az etesdadoktort, a szepitsdadokit, a taxisok házhozszállítási akciójáról éppúgy, mint a kéklámpások számára ingyenes gumicseréről.

Szívesen segítenek. De jó is ez! És ez a vírusfertőzés-rettenet kellett hozzá, hogy felfedezzük magunkban az önzetlenséget. Az egyik hozzászólót idézem: „Mekkora ötlet! Ha segítség kell, szólj!”

Ha segítségre lenne szüksége...

A csoport eképpen határozza meg magát: „Ezt a csoportot azért hoztuk létre, hogy segítsük egymást a koronavírussal kapcsolatban felmerülő nehézségek átvészelésében. Szeretnénk összegyűjteni azokat az embereket, akik felajánlanák a segítségüket azoknak, akik veszélyeztetett korban vannak, vagy nehezen tudják megoldani a gyermekük otthoni lekötését, de bármilyen kreatív kezdeményezést szívesen megvitathatunk, ami a közös érdekeinket szolgálja. Ha segítségre van szükséged, vagy tudomásod van róla, hogy valakinek segítségre lenne szüksége, akkor itt a helyed. Fogjunk össze, segítsük egymást!”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában