Ünnepi programkavalkád

2020.03.05. 07:00

Hetven évvel ezelőtt kezdték el építeni településünket

Nagyszabású programsorozattal készül az önkormányzat településünk születésének idei, hetvenedik évfordulójára. Erről tartott sajtótájékoztatót Barta Endre, humán ügyekért felelős alpolgármester és Vabják Kitti, a szervező cég képviselője, szerdán.

Brousil Csaba

Barta Endre kiemelte, hogy van mit ünnepelni idén, hiszen hetven évvel ezelőtt történt az első kapavágás, elkezdődött a város építése. Örömét fejezte ki, hogy a jeles évfordulóra eddig mindenki, akit felkértek, hogy vegyen részt az ünneplésben, örömmel fogadta a felkérést.

Barta Endre és Vabják Kitti beszélt a programokról
Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Jövőre lesz a városalapítás hetvenedik évfordulója, ennek a két évfordulónak a megünneplésére az önkormányzat 27 millió forintot különített el. A május 1-jei és az augusztus 20-i ünnepségeket az Euro­show Kft.-re bízták. A cég képviseletében Vabják Kitti elmondta, hogy az önkormányzati rendezvénysorozatot május 1-jén nyitják: egy nagyszabású felvonulást terveznek Újvárosi Karnevál fantázianévvel, amelynek helyszíne a Vasmű út lesz, és amelyre várják a felvonulni szándékozó cégek jelentkezését. A Városháza téren színpadot állítanak fel, ahol egész nap jellemzően helyi kötődésű fellépők állnak majd színpadra.

Vaskohászati üzem és mellé város épült a semmiből – kordék és kubikusok az ötvenes években
Fotó: DH-archív

Az idősebb korosztályt egészségügyi szűrővizsgálatokkal, a gyerekeket pedig a Miénk a világ elnevezésű programsorozattal várják, ennek több helyszínen lesznek állomásai a főtér környékén. A részletes programról jövő hétre ígértek tájékoztatást. Az már most biztos, hogy ezen a napon nyitva tart majd mind az Intercisa Múzeum, mind a Kortárs Művészeti Intézet. Mindkét helyszínen a város történetéről szóló, ahhoz kapcsolódó kiállításokat láthatnak majd az érdeklődők.

A programsorozatba a városi intézmények, iskolák, egyházak is bekapcsolódnak. Az intézmények egész évben tematikus programokkal várják majd az érdeklődőket. Pénteken a József Attila Könyvtár elindítja ehhez kapcsolódó tematikus sorozatát, Várostörténeti esték címmel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában