Egyre szemetesebb a város, amin csak a közös összefogás segít

2020.03.16. 07:00

Súlyos gond: Nem bántja az ön szemét a szemét?

Dunaújváros és a város környékének a lakosságát is élénken foglalkoztatja a hulladék, a szemét helyzete és ezek elszállítása. Lapunkhoz is több telefon, levél érkezik ez ügyben.

Agárdy Csaba

Fotó: Zsedrovits Eniko

A polgárokat leginkább a szelektív hulladékgyűjtő szigetek körül kialakult helyzetek zavarják a legjobban. Dunaújvárosban a Dunanett Nonprofit Kft. felelős a szemét elszállításáért ezeken a területeken. Nyáron még térfigyelő kamerákat is kihelyeztek annak érdekében, hogy a szemét elhelyezése megfelelő legyen, és ne kerüljenek oda nem való dolgok.

Ilyennek kell lennie egy szelektív hulladékgyűjtő szigetnek? Nehezen mondható...
Fotók: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A cég honlapján egy táblázat mutatja be, miként helyezzük el a különböző hulladék fajtákat. A Dunanett megpróbálja feladatát ellátni, de nagyon nehéz úgy, hogy a városlakók nem igazán partnerek abban, hogy minél kevesebb szemét gyűljön össze. A szelektív szemétgyűjtő szigeteken rengeteg olyan dolgot találni, ami nem odavaló. Nem ritka a kidobott bútordarab sem, és nem egy hokedli, hanem például egy franciaágy.

Itt még egy egészen konszolidált helyzetről beszélhetünk

Mindenki amerre lát, arrafelé dobja el a hulladékait, még az egyszerűbb cigarettacsikket is. Persze az is igaz, hogy öt hónapos, rothadó, akár balesetet is okozó falevelet láthatunk a belváros minden pontján, és ugye a szemét vonzza a szemetet. Ettől függetlenül a szeméthelyzet komoly probléma, amit csak közösen lehet megoldani. A szemetet elszállító cégtől nem várhatjuk azt, hogy mindenkinek a „zsebéből” kivegye a hulladékot, viszont a lakosoktól az elvárható, hogy a közterületeken is tartsák be azokat a szabályokat, amit remélhetőleg saját otthonukban betartanak: hogy nem dobálnak mindent szanaszét, nem piszkolnak arra, amerre járnak. A szemétmentességet csak közösen tudjuk elérni, el kell jutni odáig, mint a ´90-es években a reklámokban rendszeresen látható volt feliratként: „Nem bántja az Ön szemét a szemét?!” Mert, ha tiszta a környezetünk, akkor az ember automatikus reakcióként nem szemetel.

Mindenki dob mindent ott és ahol éppen jár
Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

A lényeg: valamit változtatni kell, mert 1986 óta, amióta Dunaújvárosban élek, ez a város ennyire – nincs jobb szó rá – koszos még nem volt, és ez senkinek sem tesz jót, a városra pedig rossz fényt vet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában