A Bánki iskola négy diákja Regensburgból érkezett haza

2020.03.20. 11:00

Önkéntes otthoni karanténban

A Bánki iskola négy diákja és két tanára is önként vállalt karanténban van. Szerencsére eddig úgy tűnik, tünetmentesek, de az esetleges fertőzés miatt távol tartják magukat másoktól. Nagy Gergő mesélt a helyzetéről.

Balla Tibor

A Dunaújvárosi Szakképzési Centrum Bánki Donát Gimnáziuma és Szakgimnáziuma részt vesz egy Erasmus+ stratégiai partnerségek projektben, a Sonne über Europe, vagyis a Napfény Európa egén címet viselő pályázatban. A három éven át tartó munkában belga, német, lengyel, török, magyar és olasz iskola működik együtt úgy, hogy féléves projekttalálkozók alkalmával bemutatják az addig elvégzett munkát. Egy ilyen találkozón vettek részt Németországban, Regensburgban, ahol azt egyeztették, hogyan állnak a munkálatokkal. Megnézték azt a hajót, ami majd a bemutatóra megy, és részletekbe menően az alkatrészek pontos helyét. Nem tudták kitölteni a teljes tervezett időt, ugyanis az iskola vezetése elővigyázatosságból hazarendelte őket az elmúlt hét szerdai napján.

Gergő is be tudott csatlakozni az online oktatásba Fotó: Nagy Gergő

Csütörtökön már haza is jött a négy diák és két tanár, és önkéntes házi karanténban töltik azóta az időt két hétig az iskola kérésére. Gergő a protokollnak megfelelően telefonon jelentkezett a házorvosánál, aki ugyancsak azt javasolta neki, hogy mivel nem fertőzött területről érkezett, és semmilyen tünete nincs, ezért, bár látszólag nincs rá szükség, de az iskola kérésének eleget téve válassza a házi (nem hatósági) karantén lehetőségét. Nagy Gergő úgy tudja, hogy hozzá hasonlóan mindannyian tünetmentesek, senkinek nincs semmi baja. A diákoknak ráadásul nem is esik ki emiatt idejük a tanévből, hiszen számukra is elkezdődhetett az online, digitális oktatás. Gergő viszonylag jól viseli az otthoni tartózkodást, ugyanis kertes házban módjában áll kicsit mozogni, kimozdulni, persze csak a saját kertjükben.

Hatósági és házi karantén esetén

Akinek kötelezően hatósági házi karanténba kell vonulnia, annak a kormányzati oldal szerint egy piros lapot kell a bejárati ajtajára ragasztania. Ezen egyebek mellett az olvasható, hogy: „Tilos a belépés, itt járványügyi megfigyelés alatt álló személy tartózkodik.”

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) közzétett egy önkéntesen használható plakátot is. Ez önkéntesen használható, és sokkal színesebb is, mint a kötelezően kiragasztandó. Az áll rajta, hogy:

Ebben az épületben egy otthoni karantén működik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában