Önként karanténba vonult

Nagy Ákos, a Dunaújvároshoz ezer szállal kötődő kortárs zeneszerző közösségi oldalán tudatta a külvilággal, hogy a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház infek­tológiai osztályának vendégszeretetét élvezi a koronavírus miatt. Tette mindezt azért, hogy mindenkit a felelősségteljes gondolkodásra biztasson.

Balla Tibor

Az előzményekre így emlékszik: „A múlt hét kedden hangmérnök barátommal dolgoztunk közösen egy elektroakusztikus darabom végső simításán. Csütörtökön jelentkeztek nálam a felső légúti tünetek. Akkor még nyugtattam magam, hiszen akivel közösen dolgoztam, ő is említette, hogy most már harmadszor esik vissza influenzaszerű betegségbe, és megy végig az egész családján, így biztosan hasonló lefolyású lesz nálam is a betegség. Nem is kezdtem el gyanakodni, sőt folyamatosan humorral ütöttem el mindig a koronavírusos FB-posztokat, híreket és magam állapotát is. Aztán kapcsolatba kerültem olyan személlyel, aki együtt szaunázott és fürdőzött egy személlyel, aki Észak-Olaszországban síelt. Az ő tünetei erősödtek és rosszabb lett az állapota, erős fejfájásra hivatkozva hamarabb tért nyugovóra. Elkezdtem eredménytelenül többször is hívni a zöldszámot és végül vasárnap úgy döntöttem, hogy megvizsgáltatom magam. Mivel orvoshoz nem akartam menni, így a teszt volt a leglogikusabb.

Nagy Ákos a teszt eredményét várja Fotó: Nagy Ákos

Azért a dunaújvárosi kórházban fekszem, mert Dunaújvárosban tartózkodtam épp, amikor meghoztam a döntést, és azt gondoltam, egy vidéki kórház nem zsúfolt, nincs sok beteg. Azt hittem – bár tudtam, hogy nincs gyorsteszt az országban –, hogy pár óra lesz az egész, nem hallottam sehol a protokollról, hogy befektetik az embert ilyen esetben. Amennyiben a teszt negatív és az ismétlő teszt is az, úgy csütörtökön délután távozhatok. Ha pozitív a teszt, akkor marasztalnak még egy kis csendes pihenőre és gondolkodásra.”

Naponta többször is vizsgálják

A hétfői nap két mintát vettek tőle, egyet a szájpadlás környékéről, a másikat az orrából, tehát egy nyál- és egy orrváladékmintát vittek el. A tüdejét is megvizsgálták, és azóta is naponta többször. Természetesen az egészet az anamnézis előzte meg, és az esetleírás. Ezt nagyon komolyan vették és tájékoztatták azonnal az NNK-t. Teljes vérképet is néztek. Nagy Ákos vegetáriánusként kifejezetten üdvözli, hogy megkérdezték, hogy vega vagy vegán étrenden él-e, mit hozhatnak. Véleménye szerint a kórházi koszt egyáltalán nem rossz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában