A legtöbb szőlőhegyen hagyomány a pincejárás

2020.01.16. 09:00

Vince-jóslat a szőlőtermésre

Vince napja rendkívül jeles nap a borászok és borkedvelők számára, ugyanis ezen a napon jósolják meg az őszi termés minőségét.

Agárdy Csaba

A Vince-napi szokások és a Szent Vincéhez kötődő hagyomány a villányi borvidékhez közeli Drávaszögből indult.

Régi szokás, hogy a szőlősgazdák Vince-nap időjárásából, és a metszett Vince-vesszők állapotából következtettek a várható szüret gazdagságára. Egyik pincéből a másikba járva áldomásoznak, kóstolják egymás borait, a tőkékre Isten áldását kérik, s a biztonság kedvéért még babonás fortélyokat is bevetnek a jó termés elősegítésére.

Letenyén is hagyomány a pincejárás (illusztráció) Fotó: internet

Az idén az adonyi szőlőhegyen is lesz Vince-nap, vagyis Vince-napi pincejárás. Gyülekező és indulás: január 18., szombaton reggel 9 órakor a szőlőhegyi buszmegállónál. Tervezett pincék és útvonal: Gévai pince (Öreg-hegy), Bencsik pince (Rác-hegy), Boldog pince (Rác-hegy), Schmidt pince (Kápolna sor), Paulusz – Varga pince (Kápolna sor), Fónad pince (Kápolna-sor), Fülöp pince (Öreghegy).

Minden pincénél a szőlőskert megtekintése, a metszés megbeszélése, majd a borok kóstolása az első számú feladat. Körülbelül 15 órakor közös ebéd a Fülöp birtokon, egytálétel, amelyet a Duna menti Szent Orbán Borrend biztosít. A pincejárás mottói: „Poharat hozz magaddal!”, „Ha csorog a Vince, tele a pince.”

Schmidt Attilától, az adonyi borrend nagymesterétől megtudtuk, hogy a Vince-napi országos pincejáráshoz először tavaly csatlakoztak, egy évvel ezelőtt huszonöten vettek részt a programon, az előzetes bejelentkezések alapján az idén harmincöt borászra számítanak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában