Együttműködő képviselői testület nélkül nem lehetne megfelelő a gyarapodás

2020.01.14. 14:00

Mezőfalva: fejlesztésekben, pályázatokban gazdag év volt

A siker titka a megfontolt gazdálkodás és a társadalmi konszenzus – mondta érdeklődésünkre Márok Csaba polgármester, aki a tavalyi év értékei mellett beszélt a 2020-as esztendő teendőiről is.

Horváth László

– Problémamentesen lezajlott két választás is, amelyből számunkra az őszi önkormányzati választás volt a hangsúlyosabb. A hat képviselőből 2 személy változott, a többiek a polgármesterrel együtt maradtak. Ez egyértelműen mutatja, hogy a mezőfalviak elégedettek az iránnyal, az elvégzett munkát elismerik. Aktív civil szervezeteinkkel rengeteg közös programot sikerült megvalósítani. Többen külföldre is kirándultak. Az önkormányzat sikeres pályázatának köszönhetően rendezvényeink szintén sok érdeklődőt vonzottak. A teljesség igénye nélkül: Csókay professzor előadása, Mindszenthy-kiállítás, testvér-települési találkozó, lecsófesztivál, nőnap, idősek világnapja, szüreti felvonulás színesítette a közösségi életet – hallhattuk a felvezetőben Márok Csaba polgármestertől. Hozzátéve: – Elkészült a polgármesteri hivatal és az ÖNO energetikai fejlesztése, valamint az új buszmegállók.

Az új buszmegállóval sokak álma teljesült. Márok Csaba köszöntötte az avatáson résztvevőket
Fotók: Horváth László

A Magyar Falu Program keretében sikerrel pályáztunk orvoseszközökre, a polgármesteri hivatal belső felújítására. A Leader programban székekre, valamint a Rákóczi utcai játszótér felújítására nyertünk forrásokat. A székeket beszereztük, a programok egy része megvalósult, a játszótér felújítása pedig elkezdődött. Elbírálás alatt van két pályázatunk, az egyikben egy 20x10 méteres sátor, a másikban pedig a rendezvények hangosításához szükséges eszközök beszerzése szerepel. Nyertünk egy C típusú sportparkot is, aminek megvalósítása szintén elkezdődött. Az összes nyertes pályázatunkat a támogató szervezet folyamatosan ellenőrzi. Vannak olyan pályázatok, amelyek utófinanszírozottak, mint a konyhaieszköz-beszerzésünk, ahol a helyszíni ellenőrzést követően minden rendben volt, és az összeg az önkormányzat számlájára került. Van olyan pályázatunk, amit a tavalyi évben ellenőriztek (4 településes csatornapályázat 2,3 milliárd), majd írásban értesítettek arról, hogy az ellenőrzést befejezettnek és rendben levőnek tekintik.

Az októberben megválasztott képviselő-testület tagjai és a jegyző – nélkülük nem menne a munka

A jövőbeli feladatok tekintetében folytatta a tervek vázolását Márok Csaba: – A Mezőfalva–Dunaújváros közötti út elkészült mindenki nagy örömére. Megszületett a döntés, hogy a beruházás folytatódik Sárbogárd irányába. Itt a közbeszerzés lezárult, megvan a nyertes, és várhatóan tavasszal el is indul a beruházás. A polgármesteri hivatal belső felújítására nyert pályázat megvalósítása január végén rajtol. Az ÖNO épületének belső rendbetételére belügyminisztériumi pályázaton kívánunk indulni. A közlekedésbiztonság javítása a jövő egyik kiemelt feladata lesz. Több helyen is elkezdtük gyalogos-átkelő kialakítását.

Az energetikai pályázatok, állami támogatások, a Leader pályázatok jelentős segítség a falu fejlődéséhez

A belső körforgónál a posta irányába, a Váci utcánál az új buszmegálló irányába, a Dózsa utcánál a sportpálya irányába, a Sárga boltnál a buszmegálló környékére. Az Árpád utcától a nagy körfogóig egy kerékpárút kialakításának lehetőségét vizsgáljuk. Nagyon várjuk a bölcsődei beruházásunk elbírálását, amellyel gyermekintézményi hálózatunk újra teljessé válik. Leader pályázatoknál az összes játszóteret átvizsgáltatjuk. A Bartók utcait előrébb helyeztetjük. A Magyar Falu Program keretében szeretnénk pályázni útfelújításra, a kulcsos házunk fejlesztésére, a művelődési ház padozatának felújítására, a régi tanácsháza fejlesztésére.

A közösségi programok összehozzák a barátokat, rokonokat

– Természetesen ezek csak az általunk már tudott elképzelések, azonban nem beszéltem a községi programtervről, vagy az év közben megnyíló pályázati lehetőségekről. Mindig kiemelt, elsődleges feladat volt Mezőfalván a költségvetés stabilitásának biztosítása, ez a jövőben sem változik. Végezetül szeretném megköszönni mindenkinek a munkáját, amivel hozzájárult ahhoz, hogy arról tudok beszámolni, hogy a 2019-es évünk ilyen sikeres volt. Bízom abban, hogy ez a lendület a jövőben is megmarad, és közösen tudunk dolgozni szeretett településünk, Mezőfalva fejlődéséért – zárta szavait Mezőfalva polgármestere.

A hagyományok ápolására nagy gondot fordítanak Mezőfalván
A gyerekek nagyon fontosak – ezért várják a bölcsőde építését is

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában