Véradókat és véradásszervezőket köszöntöttek

2020.01.03. 11:30

Életeket mentő civilek

Közel nyolcvan aktív véradó és húsz véradásszervező jelezte részvételét a Magyar Vöröskereszt dunaújvárosi területi szervezete által rendezett ünnepségre.

Tóth Alexandra

Az év utolsó napján a Bartók kamaraszínház aulájában rendeztek ünnepséget azok számára, akik nagymértékben hozzájárultak környékünkön ahhoz, hogy a beteg vagy balesetet szenvedett embertársaink jobb eséllyel épüljenek fel.

A közel száz vendéget Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester köszöntötte. Illusztrisabb megszólaló nem is lehetett volna, hiszen az alpolgármester maga is rendszeres vér­adó, és elmondta, az önkormányzat számára kifejezetten fontos a vöröskereszt helyi tevékenysége. Biztosította az érintetteket arról, hogy munkájukat a jövőben is igyekeznek hatékonyan támogatni. Az eseményen részt vett dr. Bozsits Attila, a Magyar Vöröskereszt dunaújváros területi szervezeti elnöke és Orosz Csaba képviselő, a közbiztonsági bizottság elnöke is.

Feth Katalin gratulációját fejezi ki
Fotó: amatőr

A vendégekhez Reszegi Imre megyei mentőtiszt is szólt, aki egy igazi örömhírrel szolgálhatott. Bejelentette, hogy januártól a mentőhelikopterekben és a mentőautókban közvetlenül lehetőség lesz vértranszfúzióra, növelve ezzel a sérült túlélési esélyeit. Feth Katalin, a Magyar Vöröskereszt dunaújvárosi területi vezetője az esemény után lapunknak elmondta, a szilveszteri véradást is beleszámítva területén 104 százalékban teljesítették az éves előírt donorszámot, így méltán lehetnek büszkék az önkénteseikre.

A rendezvényen jutalmazták a jubilálókat, emléklapot kaptak az ötvenszeres és százszoros véradók is. A csúcsot ketten is tartják, Tóth Kálmán képviselő és Hegyesi László már 124 alkalmon vannak túl.

Az ünnepséget követően a vér­adók és véradásszervezők közösen megtekintették a Hajmeresztő című darabot, ha úgy tetszik, szinte átnevették magukat 2020-ba.

Több mint 90 alkalommal segítettek

A vöröskereszt meghívására válaszolt véradók közül rengetegen voltak, akik már több tíz alkalommal adták vérüket mások segítéséért.

Kilencvenszer adott vért Danicska Sándor, Keményfi László és Takács László, kilencvenkétszer Füzes Barnabás, kilencvenháromszor D. Tóth Pál, kilencvenötször Csepeli Gyula, százkétszer Nyalka László, száznégyszer Grőb János és Pászti István, százötször Lovász János, száznyolcszor Csőgér Sándor és százhuszonkétszer Szulik Ferenc. Egyik tűszúrás sem kevésbé fontos, minden alkalom életet menthet, így elismerés illeti az ötven, hatvan, hetven és nyolcvanszoros véradókat is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában