Máté Ágnes rövid portréja

2019.10.30. 11:30

Orvosmenedzser az esetkocsin

Dr. Máté Ágnest, sokak számára bizonyára nem kell bemutatnunk. Sokoldalú, örökmozgó egészségügyi szakember, aki egyaránt kifogástalanul teljesít a kivonuló esetkocsin, az SBO vezetőjeként és gyakorló orvosmenedzser-pedagógusként is.

Szabó Szabolcs

Fotó: ZSEDROVITS ENIKO

Dr. Máté Ágnes a Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézet Sürgősségi Betegellátó Osztályának osztályvezető főorvosa. 1994-ben végzett summa cum laude a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán. Egyetemi évei alatt kivonuló szolgálatot látott el mentőtisztként az OMSZ Budapesti és Pest Megyei Mentőszervezetnél. 1998-ban telepedett le Dunaújvárosban, és kezdett el dolgozni a kórház központi aneszteziológiai és intenzív betegellátó osztályán. 2000-ben szakvizsgázott aneszteziológia és intenzív terápiából kiválóan megfelelt eredménnyel. 2002-ben adjunktusi kinevezést kapott. Az osztály kötelékében, egy általa vezetett munkacsoporttal a kórház teljes munkavállalói köre számára rendszeres alapszintű újraélesztés-oktatást szervezett, ezért 2005-ben orvos-igazgatói dicséretben részesült.

Dr. Máté Ágnes az Bartók Kamaraszínházban tartott díjátadó ünnepségen
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

1994–2008 között kivonuló mentőorvosi szolgálatot teljesített a székesfehérvári rohamkocsin és a dunaújvárosi esetkocsin. 2008-ban Szent Pantaleon Emlékérem kitüntetésben részesült.

2012-ben licencvizsgát szerzett hagyományos kínai orvoslás és csatolt technikái szakirányból. 2012 és 2015 között a kórház orvos-igazgatói feladatait látta el. 2014-ben egészségügyi menedzser diplomát szerzett. 2015-től a kórház Tudományos Bizottságának elnökeként rendszeres tudományos értekezleteket szervez.

Orvosi munkája mellett évek óta tanít sürgősségi ellátást óraadó tanárként a Lorántffy Zsuzsanna Szakközépiskolában, illetve 2014-től óraadó a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar nappali tagozatos mentőtisztképzésén is.

Az életmentés elkötelezettje

Az október 23-án elhangzott méltatásban hangsúlyozták:

„Társadalmi tevékenységként évek óta részt vesz a Dunaújvárosban szervezett újraélesztési rekordkísérletek megvalósításában. Intenzív aneszteziológus és sürgősségi orvosként a sürgősségi ellátás, az életmentés elkötelezettje, a legkorszerűbb szakmai elvek megvalósításával. Munkáját a kiemelkedő elméleti felkészültség, a magas gyakorlati szakmai minőség, a precizitás és az állandó fejlődés igénye jellemzi. Magával szemben maximalista, a betegek érdekeiért a végsőkig kiáll, ezt munkatársaitól is elvárja. A betegek nagy bizalommal fordulnak hozzá. Szakmai berkekben országos elismertségnek örvend.” Dr. Máté Ágnes lapunknak adott, 2018 májusában megjelent interjújában elárulta: Rác­kevéről származik, ahol édesanyja körzeti nővérként dolgozott, édesapja pedig a Csepel Autógyárban volt gépésztechnikus, majd tűzoltóként ment nyugdíjba. Valaki tehát mindig készenlétben, ügyeletben volt...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában